CAMÍ CAP A LA INVESTIDURA

Núria Parlon censura el pacte del PSOE amb Ciutadans

La número dos del PSC veu "renúncies excessives" de Sánchez i creu que l'acord afebleix el partit

Núria Parlon, divendres passat a Santa Coloma de Gramenet.

Núria Parlon, divendres passat a Santa Coloma de Gramenet. / MARTÍ FRADERA

3
Es llegeix en minuts

La viceprimera secretària del PSC, Núria Parlon, s'ha mostrat aquest dijous crítica amb l'"arriscat" acord entre el PSOE i Ciutadans en què, segons ella, s'han produït "renúncies excessives" que "dilueixen" el programa socialista i, en el cas de Catalunya, deixen el PSC en una posició "feble". Parlon ja va advertir setmanes enrere que es donaria de baixa del partit si el PSOE s'ajudava del PP per arribar a la Moncloa.

En declaracions a Efe, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i número dos dels socialistes catalans ha considerat que "en l'acord s'han produït una sèrie de renúncies importants en el programa del PSOE, que no s'ha produït, en canvi, tant amb el de Ciutadans, cosas que genera inquietud, a mi i a molts militants".

"No és un bon acord, ni per garantir la investidura ni per garantir un programa de govern reformista. És veritat que en una negociació sempre hi ha renúncies, però en aquest cas han sigut massa", ha assenyalat Parlon.

L'exdiputada del Parlament ha reconegut a Pedro Sánchez el "gran esforç per formar un govern, en la mesura del possible, de progrés", però ha atribuït el pacte amb C's a "les presses" per arribar a la investidura almenys amb un acord tancat, que no obstant és "clarament insuficient" i "una feblesa en si mateix, perquè no garanteix que arribi a ser investit".

Però el "principal risc", segons la seva opinió, és que "en el moment en què fas renúncies tan importants per arribar a un pacte amb una única força, i en aquest cas de la dreta, l'estàs habilitant per establir negociacions bilaterals amb el PP".

A més, per la dirigent socialista, l'acord amb C's va més enllà d'un simple pacte per a la investidura i de facto un "programa de govern", fins i tot "excessivament desenvolupat" en alguns aspectes i amb una visió de l'administració "pròpia de C's".

"Prima el model d'Estat de Ciutadans", ha lamentat Parlon, que ha considerat que, després d'una campanya electoral en què els socialistes van ser especialment durs contra la formació taronja, "no es pot arribar a un acord així".

Per Parlon, algunes de les propostes que formen part de la base programàtica del PSOE han quedat "diluïdes" en un pacte que conté renúncies que "no" poden acceptar, de manera que ha advocat per "seguir negociant i fer possible la incorporació de forces d'esquerra", entre elles Podem, que permetin "enfortir i recuperar alguns aspectes" en el pacte.

"Tampoc hem vist a Podem una predisposició a negociar de manera seriosa, més enllà de la gestualitat de les rodes de premsa i repartiment de ministeris", ha retret Parlon. "És molt arriscat anar a la investidura amb únic soci i renúncies tan importants, però probablement no ha sigut possible un altre escenari".

L'alcaldessa també s'ha mostrat preocupada per un pacte que, en clau catalana, també és "arriscat", ja que: "no s'incorporen part de les propostes del PSC en clau de resolució del problema territorial i ens deixa en posició feble a Catalunya".

Una situació semblant passa de cara al món municipal, ja que "no es pot deixar de banda que la política que practica C's en l'àmbit municipal", com en seguretat o immigració, "no és la que defensa i en què està treballant el PSC".

Notícies relacionades

Per això, en al·lusió a la consulta que el PSOE farà a la militància sobre "els pactes amb diferents forces", Parlon ha considerat "desencertat" plantejar una pregunta "tan plural i dispersa, quan l'únic acord sobre la taula és amb una sola força".

"No és bo votar aquest acord --ha admès la número dos del PSC--. Ha de quedar clar que necessitem ampliar la base de l'acord i millorar-lo des del punt de vista programàtic. Hi ha massa de C's en el pacte".