CAP A LA INVESTIDURA

Rajoy detalla les seves ofertes al PSOE i Ciutadans per conservar el poder

El PP ofereix vicepresidències a Sánchez i Rivera i canviar la LOMCE si accepten la coalició

El president avisa que no s'abstindrà per evitar un pacte dels socialistes amb Podem

Rajoy a Brussel·les: Hi ha d’haver un Govern com els que hi ha a tot Europa. / periodico

3
Es llegeix en minuts

No hi haurà abstenció dels populars perquè Pedro Sánchez pugui convertir-se en president després d'un hipotètic pacte amb Albert RiveraAlbert Rivera. I no hi haurà canvi de criteri per moltes pressions que la direcció del partit pugui rebre de poders polítics, econòmics o mediàtics perquè "ningú ho entendria". Aquest és el missatge que ha volgut llançar aquest dijous, des de Brussel·les, Mariano Rajoy. Però just en el moment que socialistes i Ciutadans han reconegut que es troben en la fase final del seu negociació -amb independència de si finalment s'aconsegueix o no-, Rajoy i el seu equip han decidit començar a detallar públicament quines són les ofertes que faria a PSOE i C's en cas que acceptessin anar en una coalició governamental: la vicepresidència i la reforma de la LOMCE.

Des de Madrid, ha sigut un dels vicesecretaris generals del PP, Javier Maroto, qui s'ha encarregat de difondre que la vicepresidència d'un futur Executiu es podria posar sobre una hipotètica taula de negociació en cas de Sánchez fracassi en el seu intent i algú vulgui seure a negociar amb els populars, és clar. Maroto va ironitzar sobre el que sembla molestar el socialista que altres (en al·lusió a Pablo Iglesias) li ofereixin vicepresidències "amb nom i cognoms i funcions", per a continuació afegir que això al seu partit no el preocuparia "en absolut"  ni tindria "cap problema" a cedir aquell càrrec.

Mariano Rajoy

LÍDER DELS POPULARS

Des de la capital institucional d'Europa, Rajoy aprofitava l'ocasió per recordar que l'acord que ell continua defensant, malgrat que és el torn d'investidura de Sánchez, ja s'aplica en altres països rellevants com Alemanya, on la CDU d'Angela Merkel va rubricar un pacte amb els socialistes, "que tenen la vicepresidència i carteres importants".

EL PAPER DELS MEDIADORS

Els populars no havien fet aquesta oferta públicament abans. En tot cas, des del  20-D hi ha hagut converses entre polítics i també entre polítics i mediadors. En algunes ja s'havia plantejat informalment la possibilitat que el PP cedís la vicepresidència si la idea d'una gran coalició prenia força, segons fonts coneixedores d'aquestes trobades. No obstant, ni els socialistes ni l'organització Rivera semblen disposats a acceptar aquesta oferta en cap cas.

El PSOE va decidir formalment en un comitè federal que de cap de les maneres recolzaria Rajoy o al seu partit perquè pogués formar govern, cosa que tanca la porta a qualsevol canvi d'opinió per més propostes que ara els conservadors puguin posar sobre la taula. Rivera, pel seu costat, ha dit en nombroses ocasions que no té cap intenció de formar part d'un futur Executiu, cosa que no significa que no estigui disposat a explorar possibilitats per a un pacte d'investidura o de governabilitat amb els grans partits.

Iñigo Méndez de Vigo

MINISTRE D'EDUCACIÓ EN FUNCIONS

"Des del 20-D han canviat moltes coses i el PP ho ha interioritzat: cal entendre's amb diferents partits i fer-ho d'una altra manera"

Les paraules de Rajoy des de Brussel·les i de Maroto des de Madrid han arribat després que el PSOE i C's hagin admès que avancen -encara que hi segueixen existint esculls en matèria econòmica- en les seves converses per a la investidura i en la mateixa jornada en què, auspiciats per IU, partits com Podem o Compromís s'hagin manifestat d'acord a reclamar a Sánchez que faci un gir i se centri i segui a negociar amb ells, conjuntament, un futur govern d'esquerres que no depengui de Ciutadans.

CANVIS EN EDUCACIÓ

Notícies relacionades

Però potser el més sorprenent ha sigut conèixer que els conservadors, que van aprovar la passada legislatura una llei d'educació que rebutjava pràcticament l'oposició en ple i que va aixecar polèmica en el sector educatiu i amb Catalunya per les seves disposicions sobre l'ús del castellà, estan disposats actualment a introduir-hi canvis. "Han canviat moltes coses des del 20-D i el PP ho ha interioritzat: cal entendre's amb altres partits i fer-ho d'una altra manera. Tenim la necessitat i l'obligació de posar-nos d'acord amb altres formacions per arribar a un pacte per l'educació", ha subratllat aquest dijous el ministre del ram en funcions, Iñigo Méndez de Vigo.

Maroto, que acompanyava el ministre en la seva roda de premsa, ha puntualitzat que toca "reconèixer el que hi ha de bo en el moment actual i que hi ha coses que es poden fer millor", també en educació. Això sí, els populars han deixat clares quines serien les seves línies vermelles en aquesta matèria: no renunciarien a les avaluacions (un dels punts més criticats); la llibertat d'elecció de centre; les 'troncals' per a totes les comunitats autònomes o l'impuls de la formació professional, entre altres coses.