Margallo reitera que la política exterior li correspon a l'Estat

Assegura que "Catalunya i els catalans estan més que emparats" amb la tasca del Ministeri d'Exteriors

jjubierre32830655 gra070 madrid  17 02 2016   el ministro de exterio160217132232

jjubierre32830655 gra070 madrid 17 02 2016 el ministro de exterio160217132232 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha dit aquest dimecres a ERC Democràcia i Llibertat que no entén la necessitat que Catalunya tingui una política exterior quan els seus ciutadans estan "més que emparats" pel servei exterior espanyol i ha recordat que aquesta funció li correspon a l'Estat. Els independentistes li han retret el recurs que ha provocat la suspensió de les competències de la Conselleria d'Exteriors.

García-Margallo ha pronunciat aquestes paraules davant la comissió d'Afers Estrangers del Congrés en què compareix amb caràcter previ al Consell Europeu que se celebrarà dijous i divendres a Brussel·les.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, havia aprofitat la seva intervenció en la comissió per dir-li a García-Margallo que "no faran callar davant el món la democràcia catalana suspenent la Conselleria d'Exteriors" i ha assegurat que Catalunya no vagarà "per l'espai sideral" tal com ell "va profetitzar".

"Les comunitats tenen tot el dret a fer acció exterior en el desenvolupament de les seves competències que estatutàriament tinguin, però la política exterior correspon a l'Estat", ha subratllat el cap de la diplomàcia espanyola. Ha explicat que "Catalunya i els catalans estan més que emparats pel servei exterior" i per això ha dit que no entenia aquesta necessitat. "Si volen fer acció exterior, benvingut sigui, sempre que no sigui política exterior i se subordini a ella", ha afegit.

EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ

Notícies relacionades

Després de citar la Constitució que estableix que la sobirania pertany al poble espanyol i que es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació, ha subratllat que el dret d'autodeterminació no existeix en la legislació espanyola. "Si volen el dret d'autodeterminació, vagin a la modificació de la Constitució", ha afegit.

El cap de la diplomàcia espanyola ha incidit que ni l'ONU ni la UE reconeixerien Catalunya com una nació en cas d'una declaració unilateral d'independència i ha garantit que aquesta situació "canviaria l'estatus" d'aquesta comunitat "i molt". "Estem parlant del que suposaria la sortida del Regne Unit de la UE, imaginin-se per a un territori que ni tan sols té categoria estatal", ha apuntat.