ple del parlament

Puigdemont: "Gràcies, Tribunal Constitucional, amb tu va començar tot"

El president sosté que la Generalitat "seguirà fent acció exterior i Romeva seguirà sent conseller"

"Intentar convertir una qüestió jurídica en una qüestió política em sembla aberrant", sentencia Margallo

Intervenció del president Carles Puigdemont al Parlament després de la suspensió de la Conselleria d’Exteriors. / periodico

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / ROGER PASCUAL / BARCELONA

"Gràcies, Tribunal Constitucionalamb tu va començar tot". El president Carles Puigdemont ha fet 'un Piqué' en el ple del Parlament per reaccionar amb ironia a la suspensió de la Conselleria d'Exteriors per part del TCEn resposta al líder parlamentari del PPCXavier García Albiol, que li ha preguntat si acataria la decisió de l'alt tribunal, el cap de l'Executiu català ha subratllat, a més, que el seu Govern "seguirà fent acció exterior i el senyor [Raül] Romeva seguirà sent conseller. No ha donat cap més informació. No ha explicitat que pensi desobeir o canviar el nom al departament i variar-ne les funcions. 

En la celebració del triplet del BarçaGerard Piqué van enviar un petit encàrrec al Madrid recordant Kevin Roldán, el cantant que va actuar en la festa d'aniversari de Cristiano Ronaldo i va penjar a les xarxes fotos del sarau que van obrir una agra polèmica. "Gràcies, Kevin Roldán, amb tu va començar tot", es va mofar. Puigdemont ho ha versionat per furgar en les dificultats del PP per mantenir el Govern central i frenar el procés sobiranista: són moltes les veus que atribueixen l'auge de l'independentisme a la sentència del TC sobre l'Estatut

"NO AVANCI ESDEVENIMENTS"

"El PP va arribar amb la motxilla del recurs contra l'Estatut i se n'anirà amb un altre en contra d'una competència estatutària clarament reconeguda pel Constitucional", s'ha despatxat Puigdemont, que ha reclamat a Albiol que "no avanci esdeveniments" perquè la suspensió de les funcions d'Exteriors només és cautelar. Per si de cas, la CUP ja ha mostrat la seva solidaritat: "Estarem al costat de la conselleria i de Romeva en tot el que tingui a veure a tirar endavant la independència, desobeint aquesta suspensió".

La rèplica del Govern central ha arribat per part de José Manuel García-Margallo, que ha sentenciat que li sembla "aberrant" la intenció de "convertir una qüestió jurídica en una qüestió política. El ministre d'Afers Estrangers en funcions ha acusat els nacionalistes catalans de voler "aprofitar sempre l'ocasió d'un conflicte intern o un contenciós extern per avançar les seves postures. Va passar el 1640, el 1711, el 1931, el 1934 i ara han preferit buscar un enemic extern a qui responsabilitzar dels sacrificis que ha fet la població per la crisi econòmica".

¿AFERS EXTERIORS O ACCIÓ EXTERIOR?

Notícies relacionades

Inés Arrimadas també ha carregat contra el Govern per aquest flanc. "Qui se salta les lleis sabent que actuarà la justícia no fa altra cosa que judicialitzar la política", ha afirmat la líder parlamentària de Ciutadans, que ha rematat les seves pulles agraint a Puigdemont que "rectifiqui una miqueta" al parlar d'"acció exterior' i no d'Afers Exteriors" (el nom importa). "És fantàstic que facin acció exterior perquè és una competència estatutària, significa promocionar Catalunya, ajudar les empreses a exportar, i això em sembla fantàstic. El que no poden és fer política exterior i per això el departament es deia d'Afers Exteriors i no Acció Exterior", ha redundat. 

Raül Romeva

'conseller' d'afers exteriors

"Hem fet, fem i farem acció exterior. Tenim legitimitat democràtica, l'obligació legal i una necessitat de país"

Però ni així ha fer moure el president ni el conseller protagonista del dia. "Hem fet, fem i farem acció exterior. Tenim legitimitat democràtica, l'obligació legal de fer-ne i una necessitat de país. És legítim, necessari i no contravé el marc legal", ha asseverat Romeva. "Acció Exterior, Afers Exteriors, Projecció Internacional... Es poden utilitzar les paraules que es vulgui, però el que importa són les competències que l'Estatut dóna a la Generalitat. I aquest ha de ser l'objecte de treball del departament i no creiem que hagi de ser suspès per aquest motiu", ha considerat el socialista Miquel Iceta, que ha acusat el PP "que davant problemes polítics només sap trobar respostes judicials". Una postura que no comparteix el PSOE, que ha mostrat suport a la decisió de Govern i ha anunciat que en cas d'arribar a la Moncloa mantindrà el recurs. Podem, en canvi, sí que s'ha alineat amb el líder del PSC. "No som partidaris de fer servir la llei per resoldre problemes polítics" ni d'aplicar "mesures de força", ha assegurat Pablo Iglesias.