ENTREVISTA AMB EL PORTAVEU ADJUNT AL PARLAMENT CATALUNYA SÍ QUE ES POT

Albano Dante Fachin: "Vull dirigir Podem perquè segueixi en mans de tots"

Entrevista amb Albano Dante Fachin, portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot. / J. CORTADELLAS / VÍDEO: M. TUDELA

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Albano Dante Fachin concedeix aquesta entrevista una setmana després d'enviar a la militància de Podem un document reclamant més visibilitat per al seu partit en la coalició Catalunya Sí que Es Pot. Aclarit l'assumpte amb els seus socis, el diputat i portaveu adjunt al Parlament de la coalició de l'esquerra alternativa, que ja es va presentar l'any passat a les primàries de Podem, anuncia la seva voluntat d'aspirar al càrrec de secretari general després de la dimissió de Gemma UbasartGemma Ubasart.

Una setmana després, ¿com analitza l'enrenou que va generar el seu documentAixò és la sal de la vida. Si algú vol fer creure que la política és el que es veu i el que ens ensenyen... Això sempre ha passat i potser ha estat al darrere. No entendria que no passin aquestes coses. És un exemple del profund debat que hi ha en el nostre espai polític, de com donem els següents passos en l'àmbit de l'esquerra i del progressisme. Sempre passen coses d'aquestes. Si no passés res em preocuparia més. Perquè no és or tot el que lueix. La gent ha de compartir i expressar coses divergents, tant al Parlament com a les assemblees, al bar o a casa. Si volem que no es vegi no estaríem a l'altura del que ha de ser.

¿El seu conflicte amb Coscubiela ha sigut qüestió de pell o polític? S'ha vist des dels mitjans que era una baralla de si sortia un o un altre per la tele. No és una qüestió d'això ni de personalismes. Som diferents i aquesta és la nostra riquesa, però això també obliga a debats. Hi ha forces que vénen d'una altra etapa política i altres forces que han nascut amb altres codis. Ni una és millor que l'altra. Cada una aporta coses interessants. Intento no plantejar-ho com una qüestió Albano-Coscubiela sinó com fem que convisquin coses diferents. Jo aprenc molt d'ell. I com en tots els treballs l'experiència és un grau. Les transicions no es fan dient això comença de zero i hem d'estar tots a l'altura.Hi ha dos riscos: que se sàpiga massa poc o massa; davant d'aquests dos riscos jo prefereixo que se sàpiga massa.

¿Com es veu la política a l'altre costat de l'escenari? La política és molt més complexa del que ens fan creure. Jo seguia l'actualitat política i fins que no estàs dins no veus com de complexa és. Perquè la gent entengui el que passa als partits és imprescindible que aquesta complexitat es conegui. No podem dir que la política és molt complicada i que nosaltres ja la solucionarem sinó que s'ha de fer partícip la gent d'aquesta complexitat. 

¿Per què l'esquerra és tan procliu a l'escissió i al conflicte? No es pot fer una política cap enfora volent preservar els conciutadans de les complexitats i baralles perquè sinó representem una escenificació. En el 15-M moltíssima gent diferent de molts espais diferents es va posar a treballar junta. Si parlem a nivell partidari sempre s'ha dit que l'esquerra està abocada al conflicte ja que l'estructura partidària, en què la dreta se sent tan còmoda, té aquests reptes. Podem i Podemos solucionen coses que no havien solucionat en el sistema de partits: qui elegeix el secretari general, qui decideix la política de pactes… si es munta un partit en famílies, influències, on les decisions les prenen alguns que fan i desfan... com menys gent decideix, més fàcil crear clientelisme. Jo crec que és millor que el secretari general l'elegeixi la gent que vol que aquesta organització funcioni bé i no els amics de l'amic, un baró o un gerro xinès.

Després de la dimissió de Gemma Ubasart, Podem està dirigit per una gestora. ¿Li agradaria presentar-se al càrrec de secretari general? Davant del moment que s'obre en el nostre espai polític hi ha molts debats i és bo que des de Catalunya es pugui fer aquest debat i que hi hagi gent que proposi. Parlo amb molta gent de l'organització o gent del meu entorn que em diu ¡¿t'hi presentaràs?'. Si arriba el moment i no hi ha una proposta que em sembli bona he parlat amb molta gent de moltes coses que es poden fer. Si hi ha consens, em presentaria.  

¿Quin és el seu projecte per a Podem? No té sentit sortir per la tele o ser diputat si darrere no hi ha un munt de gent treballant, pensat, discutint i cridant a més gent. Ha de ser un partit que creï les condicions perquè hi participi molta gent. Ha de ser una eina per a tota la societat, oberta a la participació. Vull dirigir Podem perquè segueixi en mans de tots. El pròxim secretari general ha de fer una proposta a la societat, no només al partit. I per a això la gent ha de participar. Hi ha organitzacions que han arribat a ser com són perquè no han fet que la gent hi participi. Ser una eina perquè hi participi tothom ha de ser el punt de partida per no ser el partit dels barons. Això no li pot passar a Podem. L'elecció del secretari es fa en un moment d'un gran debat, el de la confluència. I els que aspirin a aquest càrrec hauran d'explicar quina és la seva postura en aquest debat.

¿I quina és la seva proposta? ¿Quin paper hauria de tenir Podem en la confluència? El 15-M ens va permetre treballar a gent molt diversa i va sortir bé. Mai es poden imposar els desitjos dels partits a les necessitat que hi ha. S'ha d'anar a la plaça. Els que van a la plaça ara són les organitzacions que crec que han de ser el reflex de molta gent i no quatre que busquen una quota de poder. Perquè així no es pot fer res. S'ha de mirar més enllà perquè sinó no ho estaríem fent bé perquè no hi hauria cap confluència possible. Hem de ser capaços de fer una proposta per a molta gent que vol un canvi. Molta gent que té clar que això no pot seguir així. El que crec que ha de fer Podem en aquest procés és recordar d'on venim. Si sortim al carrer perquè els partits no ens representaven Podem no pot convertir-se un partit dels que no ens representen. Si em presento aquesta serà la meva proposta. Podem pot aportar perquè som lliures, no devem res a ningú, no busquem escalar... Això és el que ens va fer sortir al carrer fa dos anys. Si en dos anys ja no podem seria un fracàs.

Notícies relacionades

La convivència en Sí que es Pot ha sigut complicada des del primer moment. ¿En el cas d'En Comú Podem serà més senzill?

La majoria d'En Comú i Sí que és Pot no havíem fet política abans i n'estem aprenent. Sí que és Pot és un pas, En Comú un altre... entenc que si estem a altura cada vegada ho farem millor. Anem fent coses noves i pots equivocar-te molt però si hi ha equivocacions han de ser equivocacions i no misèria.