LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ
¿On és Rita Barberá?
La direcció del PP insta Barberá a donar la cara per la corrupció encara que rebutja de moment reclamar l'acta als seus regidors imputats
L’alcaldessa de València, Rita Barberá, el mes de juliol passat. /
Un núvol de periodistes feien guàrdia ahir, una altra vegada, davant l’edifici del carrer del General Palanca de València on resideix Rita Barberá, a tan sols 150 metres del Tribunal Superior de Justícia valencià. Però l’exalcadessa no va aparèixer. No tan sols l’esperaven els mitjans, sinó també el seu propi partit, que mentrestant escenificava la urgència que l’actual senadora doni la cara sobre la investigació judicial que afecta el PP a l’Ajuntament de València per blanqueig de capitals i finançament il·legal, i que es va destapar amb el cas Imelsa.
Si dilluns l’hi va demanar el vicesecretari d’organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ahir va ser el torn de Rafael Hernando, portaveu parlamentari popular, que va insistir des del Congrés que «la senyora Barberá ha de donar explicacions». El nou cas de corrupció que ha esclatat al PP valencià preocupa en la direcció nacional en plena negociació per formar Govern i suma una altra complicació per a Mariano Rajoy.
Fins i tot a València s’ha intensificat la pressió sobre Barberá. I malgrat que la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, va delegar en primera instància en la seva secretària general, Eva Ortiz, perquè aclarís a la premsa la posició del partit, la cap dels populars valencians es va sumar ahir al criteri de la direcció nacional per assegurar que, si estigués en la situació de l’exalcaldessa, ella «sortiria i donaria explicacions».
Imputació massiva
Nou dels 10 regidors del PP estan imputats per haver rentat presumptament la caixa b fent donacions legals al partit que després se’ls haurien retornat en diner negre procedent d’empreses per a les quals es van arreglar contractes públics. Malgrat aquestes acusacions, Bonig va rebutjar ahir reclamar l’acta als regidors i va demanar «esperar que tothom declari» per saber «quines proves hi ha». Si el PP els exigís l’acta, la llista hauria de córrer. El problema és que bona part de la resta de la candidatura municipal popular en les últimes eleccions també està imputada.
Un total de 50 persones de l’entorn de Barberá, entre regidors, exregidors i assessors han declarat davant la Guàrdia Civil i avui començaran a fer-ho en seu judicial, començant per Alfonso Novo, designat president i portaveu del PP local per la mateixa exalcaldessa.
Notícies relacionadesTambé Asunción Barberá, germana de la senadora i la seva cap de gabinet des del 1991, estaria implicada en aquest cas de corrupció. Segons El Mundo, la Guàrdia Civil té una gravació en què Asunción admet als seus col·laboradors que va ser un error recórrer als treballadors per finançar actes de campanya. «Ens hem passat, molta gent», assegura el diari que se li sent dir a la germana de l’exalcaldessa, que ahir va dir que no tenia «ni idea» de la presumpta trama.
L’exvicealcalde de la ciutat Alfonso Grau, que està processat en el cas Nóos, va negar la seva relació amb la xarxa i va dir que des del març no parla amb Barberá. Grau va assegurar que va demanar a Barberá que no comptés amb ell «per res».
- Tennis Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La Generalitat reclama 71 milions a 9.500 famílies
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Presentació en el COE Ser esportista olímpic i militar