El Congrés es posa en marxa mentre es dirimeix la investidura presidencial

EH Bildu serà el portaveu del grup mixt a la Comissió Constitucional del Congrés

dcaminal32637892 madrid  02 02 2016   patxi l pez y micaela navarro160202113853

dcaminal32637892 madrid 02 02 2016 patxi l pez y micaela navarro160202113853

2
Es llegeix en minuts

L'activitat parlamentària comença al Congrés al marge de l'impàs que implica que encara no hi hagi president del Govern per a la nova legislatura. No hi haurà sessió de control a l'Executiu, però sí que es posen en marxa les comissions i comença la tramitació de més de 80 iniciatives que els grups han registrat. 

Es tracta de vuit proposicions de llei, 58 proposicions no de llei que es debatran en ple i 21 proposicions no de llei per abordar a les comissions.

A l'espera de la formació del nou gabinet, els actuals membres de l'executiu en funcions compareixeran en algunes d'aquestes comissions, tot i que el PP ha intentat evitar-ho amb el seu vot en contra.

RIVERA I IGLESIAS A LA CONSTITUCIONAL

Una de les primeres comissions que s'activarà serà la constitucional, que podria tenir l'espinós repte d'abordar la reforma de la Carta Magna en aquesta legislatura. Resulta significatiu que Pablo Iglesias i Albert Rivera participin com a portaveus en aquesta comissió, tenint en compte que és inusual que els líders polítics assumeixin aquesta tasca, fet que és vist com un gest de la importància que concedeixen a la modificació de la llei fonamental. 

La comissió, que podria crear una ponència específica per a la reforma, serà presidida per l'exalcalde de Sevilla i diputat del PP, Juan Ignacio Zoido. Gregorio Cámara, que va ser el coordinador del grup d'experts creat abans de les eleccions pel PSOE sobre la reforma constitucional, serà el portaveu socialista.

EL MIXT ELEGEIX BILDU

El Grup Mixt ha proposat que EH Bildu sigui el portaveu de la Comissió Constitucional, un dels càrrecs que té més pes de la Cambra Baixa, mentre que el d'Economia anirà a parar a mans del diputat d'Esquerra Unida-Unitat Popular Alberto Garzón, que repeteix en aquesta àrea.

Els 14 integrants d'aquest grup parlamentari s'han reunit aquest dimarts per repartir-se els càrrecs de portaveu d'algunes de les comissions que el Congrés vol començar a posar en marxa aquesta mateixa setmana, en funció dels resultats electorals. Així, la coalició 'abertzale', representada per dues diputades, serà el cap visible del Mixt a la Comissió Constitucional, però també es farà càrrec de la d'Educació i Esport i la de la Cooperació Internacional al Desenvolupament.

SENSE RESOLDRE EL GALLINER

Notícies relacionades

La ubicació dels diputats a l'hemicicle segueix generant discrepàncies. La Mesa ha desestimat aquest dimarts la proposta alternativa plantejada per Podem per evitar que els seus diputats seguin al galliner de la cambra. Els grups poden seguir negociant formes alternatives de distribuir els escons, però els equilibris a l'òrgan de decisió del Congrés compliquen que els podemistes aconsegueixin imposar el seu criteri.

Si no hi ha nou acord, Pablo Iglesias i els seus diputats s'asseuran als llocs menys visibles de l'hemicicle després del pacte subscrit pel PSOE, Ciutadans i el PP.

Temes:

Congrés