LES PORTADES DE LA PREMSA

El PP pressiona el Rei perquè no ofereixi la investidura a Rajoy, assegura 'El País'

'El Mundo' demana al líder del PP i a Sánchez que s'apartin de la carrera a la Moncloa "pel bé d'Espanya"

'La Razón' insisteix a vincular Podem amb ETA i el chavisme

3
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

El Partit Popular està pressionant el Rei perquè no li ofereixi la possibilitat de presentar-se a la investidura a Mariano Rajoy i aquest es pugui estalviar el mal trago de mostrar al Congrés i davant l'opinió pública espanyola que no té suports per ser reelegit president del Govern. Aquesta és la tesi amb què titula aquest dilluns a la portada 'El País', que, igual que altres diaris de Madrid i Barcelona, encapçala la primera pàgina amb informacions al voltant de l'última fase de la ronda de consultes de Felip VI amb els diferents líders polítics.

'La Vanguardia' informa que el PSOE i Ciutadans negociaran un pacte després de visitar la Zarzuela. I 'El Mundo', que recorda que tant Rajoy com Pedro Sánchez aniran al palau reial qüestionats per dirigents dels seus respectius partits, sol·licita solemnement a tots dos en un editorial que "s'apartin pel bé d'Espanya". "La pregunta que es fan avui milions d'espanyols --afegeix el diari d'Unedisa-- és com podem sortir d'aquest impàs sense anar novament a les urnes, cosa que implicaria arribar a l'estiu que ve sense Executiu".  

LA QUADRATURA DEL CERCLE

Sota el títol "Pedro Sánchez resisteix", un editorial de 'La Vanguardia' opina que, una vegada superada la prova del comitè federal de dissabte passat, al secretari general del PSOE l'espera el més difícil: "Aconseguir uns acords a diverses bandes que facin possible un govern, probablement el més feble des de la restauració de la democràcia". Pel diari del Grupo Godó, Sánchez té davant seu el repte d'aconseguir la quadratura del cercle, pactar amb dos partits antagònics com Podem Ciutadans, i vaticina que, si fracassa en el seu intent, el seu futur polític es complicarà perquè al partit n'hi ha molts que desitgen aquest final, començant per l'andalusa Susana Díaz.

PODEM I ETA

'La Razón' segueix aquest dilluns amb la seva pertinaç campanya contra Podem. Aquesta vegada obre la portada amb una fotografia en què apareixen immortalitzats Lander Martínez, secretari de Podem a Bilbao, amb el dirigent batasuna Rufi Etxeberria, "condemnat per pertànyer a ETA". Segons el diari que dirigeix Francisco Marhuenda, excap de gabinet de Rajoy quan era vicepresident dels governs de José María Aznar, dirigents de Podem a Euskadi recolzen el full de ruta de Sortu per excarcerar terroristes. I al costat d'aquest text s'anuncia un article interior amb el següent títol: "Veneçuela: el desastre econòmic del chavisme". Ja se sap, per a alguns mitjans, els etarres, els bolivarians i els podemistes fan pudor del mateix sofre.

TITULARS DE LES PORTADES

El País

"El PP pressiona el Rei perquè no ofereixi la investidura a Rajoy"; "L'oposició siriana manté el diàleg malgrat l'atemptat de Damasc"; "Els nens polissons dels carrers de Melilla"; "Les primàries dels EUA posen a prova el fenomen Donald Trump"; "Els contractes precaris arriben al seu màxim històric el 2015".

El Mundo

"Rajoy i Sánchez aniran a la Zarzuela qüestionats en els seus partits"; "Deu mil nens refugiats han desaparegut a la UE"; "La llista de càrrecs públics que van cobrar en B inclou Rita Barberá"; "Trump i Cruz lideren els republicans en l'inici de l'any electoral dels EUA".

Abc

"El PNB vol la nació basca i l'autodeterminació".

La Razón

"Podem somriu a ETA. Neskutz Rodríguez, portaveu a la Juntes Generals de Biscaia, i Lander Martínez, secretari de Podem a Bilbao, van assistir dissabte juntament amb el líder de Sortu, condemnat per pertànyer a ETA, a un acte organitzat pel 'negociador' Brian Currin"; "Els barons crítics amb Sánchez controlen el 54% dels militants que votaran el pacte"; "Rajoy tornarà a declinar la investidura si no té suports"; "Desapareguts més de 10.000 menors refugiats".

La Vanguardia

"PSOE i C's negociaran un pacte després de veure's amb el Rei"; "Europol alerta de la desaparició de més de 10.000 nens refugiats"; "Clinton i Trump inicien avui a Iowa la carrera cap a la presidència"; "L'atropellament de Muriel Casals reobre el debat bici-vianant".

El Punt Avui

"La guardiola de les pensions, a la meitat"; "Els Gaudí, plurilingüístics"; "La CUP reclama un pressupost social"; "Deu mil nens refugiats han desaparegut".

Ara

"Comença el duel Clinton-Trump per la Casa Blanca"; "Triomfa Cesc Gay"; "Europa impulsa el MidCat per al gas dels EUA", "Rajoy tornarà a dir que no al Rei per collar el PSOE".

EL PERIÓDICO

"10.000 nens refugiats, perduts a la UE"; "Els Gaudí coronen 'Truman"; "El PP vol enfrontar ja Sánchez i Iglesias al Congrés"; "El virus del zika amenaça el Brasil davant la cita olímpica de Río 2016".

Notícies relacionades

El Correo

"El PP anticipa al Rei que Rajoy renunciarà per segona vegada a la investidura"; "El Govern basc detecta a les seves aules més de 400 alumnes superdotats".