LES PORTADES DE LA PREMSA

Felip demana una entesa PP-PSOE; Marhuenda, que el Rei dissolgui les Corts sense investidura

L'expresident del Govern reclama a 'El País' que populars i socialistes no es facin mal i torna a carregar contra Podem

'El Mundo', 'Abc' i 'La Razón' encara s'obstinen a salvar Rajoy amb la gran coalició mentre 'El País' el dóna per desnonat per la corrupció

portada-el-mundo-28-02-2016

portada-el-mundo-28-02-2016

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L'aparició de Felipe González en defensa del bipartidisme mitjançant un pacte de no agressió PP-PSOE i disparant a Podem a 'El País' brilla avui en un quiosc on també crida l'atenció el despropòsit de 'La Razón' inventant-se una via no prevista ni per la Constitució –que el Rei dissolgués les Corts sense que hi hagués investidura-- com a últim cartutx per salvar Mariano Rajoy del desnonament com a inquilí de la Moncloa, ja que defuig anar al Congrés perquè l'única majoria absoluta contrastada és la de la meitat llarga de diputats que el rebutgen.   

Les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui coneixen les notícies del fang de la corrupció que empastifa el PP ("Blanquejava 'mordidas' per finançar les seves campanyes. Regidors i càrrecs afins a l'exalcaldessa de València Rita Barberá feien donacions legals per pagar despeses electorals que després la trama els reintegrava en sobres amb bitllets de 500 euros", avança en primícia 'El Mundo'). Un assumpte que per a 'El País' inhabilita Rajoy com a candidat a la investidura, alhora que estén la certesa que la corrupció al regne és sistèmica en l'ús del diner públic i la decadència de la 'marca Espanya' en els rànquings de transparència.  

Això sembla el més excepcional en un quiosc on EL PERIÓDICO obre dient que Barcelona sedueix massivament els turistes madrilenys mentre els nord-americans recuperen el primer lloc entre els estrangers, segons el balanç del 2015. A les primeres pàgines també es recull que el Tribunal Suprem anul·la per engany la compra d'accions de Bankia que el Banc d'Espanya va beneir i encara beneeix. I deixa a les pàgines de dins la revisió crítica per la UE de les polítiques d'austericidi dictades per la troica i que la Itàlia de Mateo Renzi pacta amb Brussel·les un rescat financer de la seva banca molt més suau que el més draconià i ruïnós que va pactar Rajoy per a Espanya.

ELS 20 TITULARS DE FELIP

De l'entrevista d'Antonio Caño a Felipe González en surten aquests titulars a la portada ("Ni el PP ni el PSOE haurien d'impedir que l'altre governi") i a dins ("s'ha de buscar una base coherent per governar, no vots per a la investidura"). A més, el mateix diari va facilitar a mitjanit aquests altres 18 subtítols. I aquí teniu les declaracions íntegres. Res de nou tractant-se de qui --com es recordava dimecres a 'Las mañanas de Cuatro'--, en una tessitura similar, quan era líder del PSOE, va preferir pactar amb la dreta nacionalista catalana i basca abans que amb Izquierda Unida.

D'altra banda, 'El País' torna a desnonar Rajoy a l'editorial titulat "Desqualificació. Els casos de pillatge redueixen a zero el marge de Rajoy per aconseguir suports". S'acaba així: "El president en funcions ni tan sols ha de forçar els suports que li falten per formar Govern".

¿EL PACTE ENCARA ÉS POSSIBLE?

'El Mundo' sosté just el contrari al seu segon editorial: "El pacte encara és possible malgrat la negativa de Sánchez", es titula, en defensa un acord entre PP, PSOE i Ciutadans. L''Abc' està en la mateixa línia --aquí teniu el fotomuntatge de portada--, i titula el seu segon editorial: "Rajoy dóna arguments als barons" del PSOE per tombar el que consideren l'obstinació del líder del PSOE.

¿EL REI CONVOCARÀ A LES URNES?

'La Razón' ho veu d'una altra manera. El diari de Francisco Marhuenda crema una última bala per salvar Rajoy i proposa una alternativa que qualifica de constitucional encara que no figura a la Carta Magna per esquivar la investidura, cosa que li evitaria a Rajoy ser rebutjat a les Corts i poder aspirar a presentar-se a unes noves eleccions: "El Rei podria dissoldre les Corts sense que hi hagi una investidura. Si cap candidat acceptés sotmetre's a una votació, Felip VI remetria una carta al president del Congrés per desbloquejar la situació. Patxi López tindria dues opcions: convocar eleccions immediatament o prendre-ho com a 'votació fallida' i deixar passar dos mesos des d'aquesta data".

Aquests són els titulars de la primera. L'editorial es titula: "Una alternativa constitucional al tràmit d'investidura". El text comença per reconèixer que la proposta no s'inclou a la Constitució, i agafa com a antecedent el 'tamayazo' que va donar a Esperanza Aguirre el poder a la Comunitat de Madrid quan dos diputats autonòmics del PSOE es van amagar per no recolzar el govern de coalició de PSOE i IU, bloqueig que va acabar amb la repetició de les eleccions. L'editorial acaba --"encara que no pretenem indicar als que tenen l'alta responsabilitat de prendre decisions quina ha de ser la via a seguir"-- sentenciant que "Rajoy, que ha guanyat les eleccions, està en el seu perfecte dret a decidir quins són els passos que ha de seguir" i reclamant que això sigui beneït amb un pacte d'Estat en nom de l'interès general de la nació.

REBEQUERIA I CANCEL·LACIÓ

A propòsit del Rei i la investidura, Federico Castaño escrivia això dimecres a 'Vozpopuli.com': "Rebequeria a Ferraz El PSOE acusa Felip VI d'afavorir Rajoy en els temps de la investidura. A la cúpula socialista hi ha mar de fons i s'acusa el Rei de no haver sigut imparcial en l'ús dels temps de la investidura per afavorir Rajoy. Sánchez no sap, de moment, com sortir-se'n".

A 'Eldiario.es' s'explica avui això altre: "La Moncloa cancel·la d'improvís el viatge dels Reis al Regne Unit. La incertesa política a Espanya tira per terra la primera reunió prevista en 30 anys entre les cases reials britànica i espanyola. Tot estava a punt per a un viatge d'Estat que incloïa reunions al més alt nivell: sopar oficial al palau de Windsor, un dinar a Downing Street i una recepció al Parlament. Exteriors va desaconsellar el viatge però Moncloa va tirar endavant sense considerar la condició de president en funcions de Rajoy".

AZNAR S'HI APUNTA

I com que González no dispara sol contra Podem, José María Aznar s'hi suma amb gust des dels EUA: "Podem és chavista comunista i està finançat per Veneçuela i l'Iran. L'expresident del Govern qualifica en una entrevista en un diari de Florida (EUA) al partit d'Iglesias de 'risc polític'. Us ho explica 'Eldiario.es', on hi ha qui entén que a l''establismment' polític mediàtic ja només li queda per propalar, en la croada anti-Podem, una cosa com això: "Exclusiva: Pablo Iglesias es va menjar un nen el 1997".

DE BLINDATGES I ELECTORS

Pel que fa a la corrupció, el digital 'Publico.com' treu suc del recordatori de Jairo Vargas que "Rajoy ha lloat o posat la mà al foc pels principals implicats en la corrupció del PP". I Josep Ramoneda acaba la seva columna ("El gran blindatge. Blindar el règim i fagocitar el PSOE és la proposta de Rajoy per a una gran coalició") d'avui a 'El País' amb una reflexió sobre l''establishment' que regna a Espanya: "Aquests dies, es multipliquen les veus que exigeixen a Sánchez que s'allunyi de Podem i faciliti la vida al PP. Les elits polítiques i econòmiques minimitzen la corrupció tant com Rajoy. Si algun missatge emana de les eleccions és que els ciutadans volen que el règim s'obri: abans decidien dos, ara almenys seran quatre. El PSOE només té un camí: reconstruir-se com a alternativa d'esquerres. Si per satisfer l''establishment' accepta un acord amb el PP, seguirà en caiguda lliure. No hi ha pitjor error per a un partit que abandonar els seus electors".

TITULARS DE PORTADA

El País

"Felipe González: 'Ni el PP ni el PSOE haurien d'impedir que l'altre governi"; "El Suprem anul·la per engany la compra d'accions de Bankia"; "Podem va buscar el suport dels separatistes per presidir el Congrés"; "La ministra de Justícia francesa dimiteix per les dures mesures antiterroristes"; "Els traumes de la maternitat tardana".

El Mundo

"El PP blanquejava 'mordidas' per finançar les seves campanyes. Ciutadans ja assenyala Rajoy com a obstacle per a l'acord per la corrupció"; "Bankia haurà de tornar els diners de la seva sortida a borsa"; "Isabel García Tejerina: 'He ordenat investigar els contractes de FCC amb aquest ministeri"; "Repsol perdrà 1.200 milions per la caiguda del petroli"; "Carmena 'sentencia' el director del Teatro Español".

Abc

"Sánchez rebutja el pla de Rajoy que busca donar 'tranquil·litat i estabilitat' a Espanya".

La Razón

"El Rei podria dissoldre les Corts sense que hi hagi una investidura"; "Els 'susanistes' s'uneixen a González perquè el PSOE deixi governar el PP"; "El Suprem anul·la la compra d'accions de Bankia en la seva sortida a borsa"; "La Generalitat canvia la declaració unilateral d'independència per una altra d'intencions"; "Will Smith, contra Hollywood: 'Té prejudicis molt bàsics contra la raça negra".

Ara

"El Suprem certifica que Bankia va mentir quan va sortir a borsa"; "86 dies sense pluja"; "Sánchez no cedeix a la pressió de González"; "El metro arribarà a l’aeroport el 12 de febrer" .

El Punt Avui

"El cas valencià enfanga més el debat espanyol"; "La percepció de corrupció augmenta més que mai"; "El Barça, a semifinals de la Copa"; "C’s ofereix acords en l'agenda no sobiranista".

La Vanguardia

"Sánchez avisa González que no pactarà amb el PP"; "El fiscal no veu delicte en la declaració del 9-N si s'evita aplicar-la"; "Rebre una ajuda i aprendre català. El Govern aconsellarà als receptors de la RMI que facin classes"; "El Suprem tomba la venda d'accions de Bankia en la seva sortida a borsa"; "Obama alerta de la veloç extensió del virus del Zika"; "El nou metro trigarà 32 minuts de l'aeroport a la Zona Universitària"; "El Barça supera amb esforç la il·lusió copera de l'Athletic (3-1)".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Barcelona sedueix els turistes de Madrid"; "El Govern rebaixa la DUI a una 'mera declaració d'intencions'"; "Les dones de la CUP, fartes d'insults masclistes"; "Repsol anuncia 1.200 milions de pèrdues per la caiguda del petroli": "El Barça passa a semifinals, en què no hi haurà l'Atlètic".