González no altera el rebuig de Sánchez al PP
Els socialistes es mantenen en el "no rotund" a la dreta i es preparen per negociar amb Podem
PP i Ciutadans utilitzen les paraules de l'expresident per mantenir la seva pressió al PSOE

/
Les expectatives eren tan altes, a un grau tan elevat havia arribat la inquietud en la direcció del PSOE i l'esperança entre els que advoquen per un entesa amb el PP, que l'entrevista de Felipe González va tenir gust de poc, de menys del que s'esperava. L'expresident no va arribar a defensar de forma clara, com suposadament va fer durant una recent trobada diplomàtica, un Executiu del PP i Ciutadans amb l'abstenció del PSOE. Tot i així, a ‘El País’, González va prendre distàncies de l'estratègia del secretari general, Pedro Sánchez: va dir que la seva lectura dels comicis era “errònia” per triomfalista, que hauria de “dialogar” amb el PP i que els socialistes no haurien de boicotejar tant sí com no els populars. “Ni el PP ni el PSOE haurien d'impedir que l'altre governi”, va sostenir. Però per més influència que tingui González, les seves paraules no alteraran el full de ruta de Sánchez.
La cúpula socialista va acollir aquest dijous l'entrevista amb cert alleujament. La posició oficial és que no hi ha tantes diferències entre el seu discurs i el de González, i que quan n'hi ha la direcció del partit té bases sòlides per justificar la seva actitud de “no rotund” als populars: el document que el comitè federal va aprovar a finals de l'any passat, que es compromet a “votar en contra” d'un Executiu del PP.
Així que Sánchez no es mourà. El líder socialista insistirà en el seu rebuig als populars. Considera que ara és el torn de Mariano Rajoy perquè el seu partit va aconseguir més diputats, però si el president torna a declinar, com va fer divendres passat, i el Rei el proposa la setmana que ve com a candidat a la investidura, Sánchez acceptarà. Llavors iniciarà les negociacions, sobretot amb Podem i Ciutadans, deixant de banda l'independentisme català.
“En aquest país comença a haver-hi un consens: recolzar el PP és una manera d'indultar-lo”, va dir a Telecinco el secretari d'Organització, César Luena.
LA INQUIETUD
Però la sensació al nucli dur de Sánchez no és d'absoluta tranquil·litat. Segueixen provocant nervis les maniobres de la vella guàrdia socialista (Juan Carlos Rodríguez Ibarra, José Luis Corcuera i Joaquín Leguina, entre altres) a favor d'un acord amb el PP, i no es descarta algun moviment dels crítics en el comitè federal d'aquest dissabte. No tant per propiciar una gran coalició com per desterrar la participació de l'independentisme en la investidura de Sánchez. Si els socialistes no segellen un acord amb Podem i Ciutadans, necessitarien l'abstenció d'ERC i Democràcia i Llibertat, cosa que, assenyalen els barons, condicionaria la reacció de l'Executiu davant el procés català.
El PSOE, va dir Susana Díaz, no pot facilitar la reelecció de Rajoy, però tampoc permetre una investidura de Sánchez “si els companys de viatge són els separatistes”. Com la presidenta d'Andalusia, el seu homòleg a València, Ximo Puig, va assenyalar que “el PP no pot comptar amb cap suport del PSOE”. La balear Francina Armengol, única mandatària autonòmica que recolza Sánchez sense titubejos, es va permetre discrepar més a fons amb González, que havia titllat Podem de “pur leninisme 3.0”. “Jo no tinc aquesta por”, va explicar. L'extremeny Guillermo Fernández Vara, en canvi, va dir que l'excap de l'Executiu parlava “amb molta profunditat”.
“ESCOLTIN ELS SEUS PREDECESSORS”
Notícies relacionadesSi bé no van canviar el pas a Sánchez i els seus, les declaracions de González van servir perquè PP i Ciutadans insistissin en la seva estratègia de pressió al PSOE en pro d'una gran coalició. Hi va intervenir fins i tot el mateix Rajoy, que va apuntar que la veu de l'expresident del Govern és “qualificada i respectable”. El líder del PP no va entrar en el fons de les seves paraules, cosa que sí que va fer Alberto Núñez Feijóo, que va recomanar als socialistes que “escoltin” “els seus predecessors”. Però els populars semblen tenir escassa confiança que Sánchez canviï de posició. Almenys a curt termini. El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, va aventurar que Rajoy tornarà a dir que no a la investidura la setmana que ve.
També Albert Rivera va dir sentir-se identificat amb les paraules de González. El líder de Ciutadans va tornar a defensar l'opció d'un pacte a tres entre populars, socialistes i la seva pròpia organització per garantir que Espanya tingui un govern aquesta legislatura, alhora que va avisar els barons del PSOE que en cap cas recolzarà un Executiu en què hi hagi Podem. Mentrestant, Pablo Iglesias, que ha proposat al PSOE un Govern de coalició, va insistir a dir que les negociacions havien de començar al més aviat possible. Però Sánchez, assenyalen en el seu entorn no es mourà de moment. Ho digui González o Iglesias.
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Paella "Imprescindible": els elogis al millor restaurant de Tarragona segons Tripadvisor
- Un minut a les fosques Catalunya prepara un potent dispositiu per viure de manera massiva l’històric eclipsi total del 2026
- Entrevista Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura: «Tots els menjadors escolars haurien de tenir cuina pròpia»
- Tribunals El jutge va eliminar el perfil de la víctima dels pederastes del Raval
- VEÏNS DEL SUD Europa repensa la seva estratègia per a un Sahel amb rècords de violència i un inesperat xoc diplomàtic amb Algèria
- La caixa de ressonància Eurovisió: ¿I si arriba a guanyar Israel?
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans
- Pèrdua de potència Dos morts i 20 ferits al xocar un barco escola de l’Armada mexicana amb el pont de Brooklyn de Nova York
- Eurovisió 2025 Melody: «Em quedo amb l’amor de tots els països, tot i que de vegades prevalguin altres coses»