RONDA DE CONTACTES

Arrimadas i Puigdemont constaten les seves diferències pel procés

Els dos dirigents s'obren a buscar l'entesa en qüestions socials i econòmiques però xoquen en el sobiranisme

 

  / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Cordialitat però distàncies insalvables. El president Carles Puigdemont i la líder de Ciutadans al ParlamentInés Arrimadas, han evidenciat aquest dimecres al Palau de la Generalitat que poca entesa hi haurà entre el Govern i el primer partit de l'oposició en aquesta nova legislatura. Tot i que treballaran per aconseguir acords en qüestions socials i econòmiques, el full de ruta independentista emprès per Junts pel Sí se situa als antípodes dels postulats del partit taronja, i així ho ha ratificat Arrimadas en la roda de premsa posterior a la reunió entre els dos dirigents.

Després d'una reunió que ha durat gairebé una hora, Arrimadas ha assegurat que farà una oposició "constructiva", oberta a recolzar algunes mesures, i ha explicat que ha presentat a Puigdemont "cinc eixos amb 15 propostes". El primer reclama mesures per "pal·liar l'emergència social", com reformar la renda mínima d'inserció o augmentar la dotació pressupostària en educació i sanitat. El segon tracta de la reactivació econòmica, amb plans d'ocupació per als col·lectius més febles o per impulsar el sector industrial i les pimes. El tercer està basat en la lluita contra la corrupció, eliminant entre altres accions l'aforament dels polítics catalans a través d'una reforma de dos articles de l'Estatut. El quart exigeix "estabilitat i respecte a les lleis democràtiques i la justícia i la voluntat majoritària dels catalans" i el cinquè exposa el suport de Ciutadans al Govern "sempre que vulgui negociar millores amb l'Executiu central", com el sistema de finançament

En aquest últim punt, Arrimadas ha revelat que Puigdemont li ha constatat que la Generalitat "no mourà fitxa" per abanderar una reforma del model fiscal autonòmic, i per això ha situat els 40 diputats del seu partit al Congrés com a defensors d'aquesta sol·licitud. En tot cas, encara que la líder de Ciutadans al Parlament hagi volgut ressaltar la cordialitat i hagi argumentat que hi podria haver entesa en la negociació de la llei electoral o en mesures com la formació professional o contra el canvi climàtic, en la seva intervenció davant els mitjans també ha evidenciat que el cap del Govern no ha cedit gens ni mica en la seva via cap a la independència. Per tant, per molt diàleg que s'ofereixi entre els uns i els altres, pocs resultats donaran aquestes converses. Per començar, sobre la negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2016, Arrimadas ha confirmat que el Govern no podrà comptar amb els vots de Ciutadans perquè els comptes s'encaminen cap a la construcció d'estructures d'Estat.

"Jo sóc partidària que s'obrin totes les portes i que hi hagi diàleg", ha insistit Arrimadas. A la vegada, ha llançat un toc d'atenció al president al retreure-li que en l'acord entre Junts pel Sï i la CUP s'inclogui un punt en què es veta els anticapitalistes que puguin votar en el mateix sentit que els partits que rebutgen la independència.

LA REACCIÓ DEL GOVERN

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha deixat clar a continuació que el full de ruta sobiranista és inamovible, però també ha volgut emfatitzar que hi pot haver acord amb Ciutadans en la llei del canvi climàtic, l'àmbit de les infraestructures (Rodalies, corredor mediterrani), la lluita antigihadista, el pla de xoc social (pobresa social) i el desplegament de la FP. També s'intentaran buscar punts en comú en qüestions de transparència i en la llei electoral catalana.

ICETA I RABELL, ELS SEGÜENTS

Notícies relacionades

La reunió amb Arrimadas és la primera que manté Puigdemont amb els líders dels grups parlamentaris de l'oposició. Aquest dijous li tocarà el torn al socialista Miquel Iceta, que arribarà al Palau de la Generalitat amb les mateixes premisses que la dirigent del partit taronja: mà estesa en qüestions socials i econòmiques però sempre a canvi d'una renúncia en la via independentista, en la qual el PSC no té cap intenció de col·laborar.

Dilluns que ve el president es reunirà amb el líder parlamentari de Catalunya Sí que es PotLluís Rabell, mentre que encara no hi ha una data fixada per a la reunió amb el popular Xavier García Albiol.