El que ha plogut en 85 dies sense pluja a Barcelona

Duran, Mas, UPD i el bipartidisme, evaporats per la sequera

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa 85 dies que no plou a Barcelona però ha plogut molt des d'aleshores en el món de la política. El 3 de novembre Artur Mas encara era president de la Generalitat i encara faltaven sis dies perquè el Parlament aprovés la declaració de ruptura, l'inici del procés de desconnexió amb Espanya. Josep Antoni Duran Lleida, encara president d'Unió, es reunia amb Mariano Rajoy mentre esperava repetir com a diputat a Madrid. Cristóbal Montoro amenaçava de tallar a la Generalitat l'aixeta del FLA mentre que UPD, que llavors encara tenia representació parlamentària, se sumava als que demanaven que el Govern del PP suspengués l'autonomia de Catalunya aplicant l'article 155. 

Notícies relacionades

Aquest últim dia de pluja, Carme Forcadell es preparava per iniciar la ronda de contactes per a la investidura del Parlament, sense saber que el procés s'allargaria més de dos mesos i que acabaria sent elegit 'in extremis' un Carles PuigdemontCarles Puigdemont que ni tan sols s'havia imaginat deixar l'alcaldia de Girona. Fora de Girona era un desconegut per al gran públic igual que Gabriel Rufián o Xavier Domènech, que acabarien sent caps de llista de les candidatures més votades a Catalunya en les eleccions generals. En Comú Podem, que guanyaria a Catalunya el 20-D, no feia ni una setmana que havia nascut però ja somiava tenir un grup parlamentari que guanyaria a les urnes però que perdria als despatxos. I Ciutadans s'envalentia al veure que algunes enquestes els situaven segons en la carrera cap a la Moncloa, abans de la baixada de la nit del 20-D. 

El temporal de les eleccions generals es va carregar el bipartidisme, amb l'entrada poderosa de Podem i Ciutadans al Congrés, i va convertir UPD i Unió en forces extraparlamentàries. Duran, després de trenta anys al capdavant dels democristians, va anunciar que deixava la presidència. Mas, després de l'enèsima negativa de la CUP a investir-lo, va haver de fer un pas al costat, cedir la presidència a Puigdemont i centrar-se a refundar el seu partit per trencar definitivament amb el passat. Jordi Pujol i la seva dona van ser imputats igual que el PP, el primer partit de la història de la democràcia a ser investigat (abans imputat), afegint-se al degoteig de càrrecs populars esquitxats per escàndols de corrupció. Pedro Sánchez, malgrat els cops rebuts dins i fora del PSOE, segueix somiant ser president d'Espanya. Però, malgrat tant canvi, Mariano Rajoy segueix sent l'inquilí a la Moncloa mentre el procés independentista segueix endavant.