Ximo Puig: "No ha sigut una poma podrida, sinó un cistell"

Mónica Oltra considera que aquest nou cas "inhabilita" el PP per dirigir el Govern central

Sáenz de Santamaría considera que l'operació demostra que "no hi ha impunitat a Espanya"

jjubierre32235768 valencia 22 12 2015 pol tica  ximo puig y m nica o151222202746

jjubierre32235768 valencia 22 12 2015 pol tica ximo puig y m nica o151222202746

3
Es llegeix en minuts

La macrooperació contra una suposada trama de corrupció del PP a València aquest dimarts ha provocat el repudi de tots els partits, inclòs el dels conservadors, que han anunciat l'obertura d'un expedient disciplinari i el cessament temporal de militància contra els militants detinguts en aquesta operació.

El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, ha considerat que la batuda "demostra que el PP va recolzar la corrupció durant molt temps, amb una actitud deslleial amb els valencians". "No ha sigut una poma podrida, sinó un cistell que ha propiciat el la podridura", ha afegit, a més de lamentar que durant molt temps els mitjans de comunicació van denunciar les suposades irregularitats "i no es van prendre mesures".

La vicepresidenta, Mónica Oltra, que mentre va estar a l'oposició va fustigar sense treva el PP pels casos de corrupció que li anaven sortint al pas, no s'ha quedat curta aquest dimarts al denunciar la macrooperació que s'ha saldat amb la detenció, entre altres, de l'exalcalde de Xàtiva Alfonso Rus i l'exregidora de Cultura María José Alcón. "El senyor Rajoy ha mirat a altres costat mentre es beneficiava d'aquesta corrupció que els perpetuava en el poder", ha censurat Oltra, alhora que ha acusat el PP de ser un "partit podrit" i ha considerat que "cada vegada més aquestes sigles estan inhabilitades per governar cap institució i menys per al Govern d'Espanya".

Preguntada pels periodistes, la també líder de Compromís ha assegurat que l'operació d'aquest dimarts no l'ha agafat per sorpresa, ja que, segons el seu parer, ja es podia endevinar quan es va escoltar "aquella conversa en què Rus comptava diners en un cotxe".

UNA XARXA INTERNACIONAL

Ha afegit que no només es tractaria de "presumpte finançament il·legal del PP a la ciutat de València i l'ajuntament, sinó d'una xarxa internacional de blanqueig de capitals". "Estem parlant --ha advertit-- d'organitzacions criminals que presumptament saquejaven les arques públiques per finançar el PP".

"La indignació és total. Cada dia sabem que el saqueig no tenia límits i que la indecència i la corrupció s'havia instal·lat com una taca d'oli que ho empastifava i ho podria tot on el PP governava", ha abundat Oltra, abans de lamentar, igual que ha fet també Puig, que la Comunitat Valenciana sempre aparegui als titulars dels mitjans de comunicació per casos de corrupció.

Per la seva part, el senador de Compromís Carles Mulet ha reclamat al PP que retiri del Senat Rita Barberá, que va estar al capdavant de l'Ajuntament de València durant els fets investigats. "És una vergonya compartir hemicicle amb una persona com aquesta, que en tots els casos de corrupció de la Comunitat Valenciana apareix la seva ombra o la seva presència", ha manifestat. Barberá va ser designada senadora per les Corts valencianes després de no aconseguir reunir suports per ser reelegida alcaldessa.

"NO HI HA IMPUNITAT"

Notícies relacionades

Per a la vicepresidenta del Govern central en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, l'operació policial contra el PP a València demostra que "a Espanya no hi ha impunitat". En declaracions durant un acte al Museu del Prado, Santamaría ha subratllat que "els jutges, els fiscals i la policia treballen i els delictes es persegueixen, qualsevol que sigui el seu autor i amb independència de la formació política que es vegi afectada".

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans al Parlament valencià, Carolina Punset, ha acusat el PP de ser "el més semblant a una màfia calabresa" i ha recordat que la direcció dels conservadors valencians "va mantenir a Rus fins a l'últim moment en el seu lloc" i "va costar molt que dimitís abans de les eleccions, després de moltes fanfarroneries i després de moltes xuleries en què presumptament estava comptant presumpte diner públic dels valencians". Punset ha reclamat, així mateix, que els diners malversats siguin retornats a les arques públiques.