Compromís amenaça d'unir-se a Garzón i abandonar Podem

Joan Baldoví admet que no coincideix amb els d'Iglesias que el referèndum sigui una línia vermella per investir Sánchez

Compromís amenaça d'unir-se a Garzón i abandonar Podem

Sergio Barrenechea

Es llegeix en minuts

Compromís viu al límit i manté en alerta la composició final dels grups parlamentaris que va camí de convertir-se en un tetris. La coalició valenciana admet que ha començat a "explorar" la possibilitat de sumar els seus quatre diputats als dos d'Unitat Popular, per constituir grup propi. La possibilitat s'obre arran de dues circumstàncies adverses per a tots dos: la Mesa va prohibir aquest dimecres a Compromís tenir veu autònoma i va desestimar també qu els dos diputats d'UP s'adscrivissin a l'equip d'ERC, per considerar-ho "frau de llei".

Aquest escenari implicaria que Alberto Garzón i Joan Baldoví unissin les seves forces per tenir un grup propi. Les converses estan en marxa i no poden dilatar-se. Divendres a les vuit del vespre expira el nou termini atorgat per l'òrgan de Govern del Congrés per registrar els grups parlamentaris -el primer va vèncer dimecres-. Llavors, els valencians van optar per no sumar-se al grup plurinacional de Podem.

L'executiva de Compromís prendrà una decisió definitiva en una reunió convocada també divendres a la tarda a València, amb el tic-tac del cronòmetre de la Cambra baixa en temps de descompte. Les opcions que hi ha sobre la taula són tres: unir-se a UP, anar al Grup Mixt, o adscriure's al de Podem amb En Comú Podem i En Marea.

EL REFERÈNDUM ¿CLAU DE RUPTURA?

En roda de premsa Joan Baldoví ha explicat que les tres opcions segueixen sobre la taula, però ha deixat entreveure que la nova possibilitat d'unir-se a Garzón sembla estar adquirint força. No ha descartat les altres, i ha assenyalat que la relació amb Podem segueix sent cordial, però ni tan sols ha plantejat aquesta opció en la seva compareixença, malgrat que el secretari polític, Íñigo Errejón, va deixar la "porta oberta" perquè els quatre diputats de Compromís s'unissin al grup plurinacional podemista.

Et pot interesar

A ningú se li escapa que una de les línies de divergència amb la línia oficial de Princesa és la consulta a Catalunya. Joan Baldoví ha admès una vegada més que entén que la millor fórmula per resoldre la situació a Catalunya "seria votant", però ha subratllat que el referèndum "no és una línia vermella" per a Compromís en unes eventuals negociacions amb el PSOE, a diferència del que defensa oficialment Podem.

Les discrepàncies sobre la rellevància del dret a decidir poden ser una espina més en la relació i compliquen les possibilitats que els diputats valencians s'adhereixin al grup plurinacional.