El PSOE reclama la compareixença de la ministra de Medi Ambient per l'escàndol a Acuamed

Els socialistes desvinculen Tejerina del frau en l'empresa pública, però demanen explicacions

El Govern destitueix dos directors de la companyia estatal que van ser detinguts dilluns per la Guàrdia Civil

tecnicomadrid32419380 madrid 15 01 2016 la la ministra de agricultura  i

tecnicomadrid32419380 madrid 15 01 2016 la la ministra de agricultura i

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

El PSOE ha demanat aquest dimarts la compareixença al Congrés de la ministra de Medi Ambient, Isabel García Tejerina, per l'“escàndol de corrupció alarmant” que afecta l'empresa Aguas de Concas Mediterráneas (Acuamed). El jutge Eloy Velasco, de l'Audiència Nacional, va desplegar dilluns passat una batuda per un frau xifrat en prop de 25 milions d'euros, que es va saldar amb 13 detinguts i 16 escorcolls tant als domicilis dels presumptes autors com a les seus de la companyia pública a Madrid, València i Múrcia. Segons els socialistes, que el Govern estigui en funcions no significa que no hagi de donar explicacions.

"Estem convençuts que la ministra serà la primera interessada a venir al Congrés i exposar a tots els grups la informació que té en aquests moments. No li exigim cap mena de responsabilitat sinó que li demanem que mostri a la Cambra la informació que té el ministeri i la secretaria d'Estat de la qual depèn l'empresa", ha assenyalat el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando. La compareixença, ha continuat, hauria de tenir lloc “molt aviat”, quan es constitueixi la comissió de Medi Ambient al Congrés.

ELS ARRESTATS

Notícies relacionades

Al mateix temps, el Govern ha ordenat la destitució “immediata” del director general d'Acuamed, Arcadio Mateo, i de la directora d'Enginyeria i Construcció, María Gabriela Mañueco, a causa de la “pèrdua de confiança” i l'“alarma social”, segons ha anunciat el secretari d'Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra. Els dos càrrecs havien sigut detinguts el dia abans en el marc de l'operació a l'empresa pública.

Segons la Guàrdia Civil, Acuamed "presumptament hauria adjudicat fraudulentament obres i/o falsificat certificacions i liquidacions per augmentar significativament les quantitats a abonar a les empreses adjudicatàries". Les investigacions es van iniciar el setembre del 2014 arran d'una denúncia presentada a la Fiscalia Anticorrupció. Les obres objecte de la investigació estan relacionades, entre altres, amb la creació de conduccions aqüíferes terrestres, condicionaments de conques de rius i contenció d'embassaments, construccions de dessaladores i tractaments químics per a la descontaminació d'embassaments.