Tensa espera al PP

Els populars esperen amb inquietud el desenllaç del procés d'investidura i anhelen que si Rajoy no surt elegit es repeteixin les eleccions

El líder del partit, conscient de la crisi interna que podria obrir-se si Sánchez és president i els populars passen a l'oposició, emprèn una gira per assossegar els seus

undefined32388469 madrid 12 01 2016 politica el presidente del gobie160115205845

undefined32388469 madrid 12 01 2016 politica el presidente del gobie160115205845

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Els populars esperen amb inquietud que finalitzi l'etapa del Govern en funcions. Ja saben que serà el seu líder, Mariano Rajoy, qui se sotmetrà per ser investit president almenys a dues votacions (la primera necessita de majoria absoluta i la segona ha de produir-se 48 hores després de l'intent inicial) en el Congrés constituït recentment. Ja es parla informalment de l'última setmana de gener o primera setmana de febrer per celebrar el primer ple. A partir d'aquí, s'obrirà la porta a altres sol·licituds d'investidura i començaran a córrer els dos mesos que la Constitució marca perquè les Corts siguin capaces de trobar un president. Si no, Felip VI, com a cap de l'Estat, es veuria obligat a dissoldre les Cambres i convocar, amb la ratificació del responsable del Parlament, Patxi López, unes altres eleccions generals.

El rellotge institucional s'ha posat en marxa. Els nervis al PP, també. El Rei comença la ronda de contactes amb els diferents grups polítics per conèixer quines són les seves intencions a l'hora de donar suport a un possible aspirant a la Moncloa. Excepte sorpresa d'última hora, dels 15 representants dels partits que el 20-D van concórrer a les urnes i que han sigut convocats pel Monarca entre aquest dilluns i divendres que ve --tots tret d'ERC, que s'ha autoexclòs de la ronda-- , la gran majoria manifestarà el seu rebuig a la candidatura del líder del PP. Tot i així, el més previsible és que Felip VI l'inviti a intentar-ho, com desitja.

Fins ara, el escenari alternatiu que Rajoy ha estudiat públicament si ell no resulta elegit és la repetició dels comicis. Fins al punt que ha avisat que en aquest context ell tornarà a ser el candidat de PP. No s'ha atrevit a plantejar, més enllà del format alerta, les conseqüències del fet que el socialista Pedro Sánchez (o un tercer o tercera) pogués convertir-se en el seu successor en la presidència tot i no haver guanyat les últimes generals, gràcies al suport i abstenció de la resta de grups de l'oposició. Seria la primera vegada en democràcia que els pactes, encara que siguin d'investidura, s'imposen al vencedor a les urnes.

"EL PARTIT POT OBRIR-SE EN CANAL"

Comportaria, segons calculen ja alguns dels seus companys, una crisi profunda de lideratge i estructures al Partit Popular, que es veuria obligat a reinventar-se en un temps rècord i sense haver resolt ni tan sols els problemes detectats després de les últimes autonòmiques i municipals. "Estem aguantant la respiració perquè s'ha apostat tot a les generals i a Rajoy i aquí no hi ha 'pla b'. Els congressos regionals es van parar per no destorbar aquestes eleccions. Si això surt malament, el partit pot obrir-se en canal", augura un veterà polític del PP, que ha ocupat càrrecs en diferents administracions del país i que ha sabut resumir el que, amb diferents paraules, expressen també altres conservadors en privat.

Rajoy coneix el temor que recorre la seva organització. Segurament per això es va afanyar a autoproclamar-se candidat de les pròximes generals, si arribessin en el curt termini, i a repetir-ho en el comitè executiu i junta directiva nacional (màxim òrgan del PP entre congressos) que ja s'han celebrat, a fi de constatar que ningú hi manifestava oposició. Al capdavall, ha guanyat les últimes eleccions. Ni tan sols l'expresident José Maria Aznar, que en els últims mesos no s'ha privat d'advertir i carregar contra l'actual líder popular per la seva forma d'enfrontar la legislatura i les cites electorals que han anat succeint, ha posat un 'però' a les intencions del polític gallec, almenys, de moment.

TOTA LA DIRECCIÓ DEL PP MOBILITZADA

Notícies relacionades

Així, l'aspirant a la investidura diu que manté contactes "discrets" a la recerca de suports amb altres partits, al mateix temps que ha encarregat a alguns dels seus col·laboradors, com aquest divendres va confessar Dolores de Cospedal, que l'ajudin en la tasca. Però és conscient que també ha d'abocar-se a mantenir calmats i units els populars davant la tensió que pot estar a punt d'arribar: de moment, Rajoy ha enviat els integrants de la direcció del partit a participar en juntes directives regionals i provincials del PP per tot Espanya per difondre un missatge de tranquil·litat i explicar els seus plans immediats. I ha decidit involucrar-se ell mateix en aquesta tasca.

De fet, ahir dissabte el també president del Govern en funcions es va desplaçar per reunir-se amb la directiva provincial del PP de Zamora. La visita inicia una gira per diferents ciutats per defensar, entre altres coses, la necessitat de "un Govern fort", de la mà de PSOE i C's. I òbviament, per mantenir mobilitzat i reforçar lleialtats en les files populars. Pel que pugui passar.