Gordó optarà a la secretaria general de CDC

El fins ara conseller de Justícia confirma a Mas la seva decisió

Podria competir amb Turull mitjançant primàries en el congrés del partit

El ’conseller’ ’de Justícia, Germà Gordó, a la sortida del Palau de la Generalitat de Catalunya a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

El ’conseller’ ’de Justícia, Germà Gordó, a la sortida del Palau de la Generalitat de Catalunya a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El fins ara conseller de Justícia del Govern i dirigent de Convergència, Germà Gordó, ha confirmat a Artur Mas la seva decisió d'optar a la secretaria general del partit en el congrés que la formació celebrarà en els pròxims mesos. Segons fonts pròximes a Gordó, fa setmanes que treballa en aquesta opció, i està convençut de poder assolir la victòria gràcies al suport de les federacions territorials. El dirigent nacionalista, pertanyent al corrent més pactista i moderat, creu que el més probable i desitjable és que l'elecció del càrrec es porti a terme mitjançant unes eleccions primàries. Unes primàries a les quals podria enfrontar-se a Jordi Turull, president del grup de Junts pel Sí al Parlament i un dels noms que més relleu han adquirit en el partit en els últims temps.

Fins ara, a CDC es comptava amb la possibilitat de tres candidats diferents a la secretaria general: Gordó, Turull i l'actual coordinador general de Convergència, Josep Rull. Però el pas d'aquest últim a la Conselleria de Territori i Sosteniblitat pot deixar-lo en una posició difícil de cara a optar al càrrec.

LES TESIS DEL CANDIDAT

Gordó reivindicarà la necessitat de reforçar el partit i, a nivell organitzatiu, la necessitat que la secretaria general sigui incompatible amb qualsevol altre càrrec, excepte els que siguin electes. Reclamarà donar més poder a les federacions territorials del partit. I des del punt de vista ideològic, se situa en posicions centristes i a la vegada sobiranistes. En concret, ha reclamat "un partit de centre ampli, sobiranista i d'ordre, allunyat d'estridències, que persegueixi l'Estat propi, les polítiques socials i treball per a la família i l'empresa". Sempre ha defensat la necessitat que l'actual contenciós sobiranista entre Catalunya i l'Estat acabés en un acord. La seva posició favorable a un referèndum sempre que fos fruit d'un pacte previ amb el Govern espanyol va generar certa polèmica interna, al ser diferent de la de l'unilateralisme d'altres dirigents i sectors del partit, i fins i tot Francesc Homs, el llavors portaveu del Govern va desautoritzar aquesta posició.

Notícies relacionades

Gordó ha ocupat càrrecs destacats en l'estructura organitzativa convergent i també llocs destacats en l'estructura del Govern, on ha ocupat càrrecs de responsabilitat a Ensenyament i Agricultura. Abans d'accedir a Justícia el 2012 va ser secretari del Govern.

L'aspirant a secretari general confia en la neutralitat de Mas respecte a les candidatures que puguin sorgir, a més de la seva, de cara al conclave decisiu de CDC, en què el partit s'enfronta a una refundació. Amb tot, Mas ja ha mostrat la seva intenció ferma de pilotar aquest procés personalment per mirar de reflotar un partit seriosament debilitat, com ha admès el mateix líder convergent.