La CUP recorda a Puigdemont que és el president de la ruptura

Anna Gabriel afirma davant Mas que la força anticapitalista no té afecció a la cadira

Demana a Podem que accepti la unilateralitat del procés català

gabriel

gabriel
Anna Gabriel, de la CUP, destaca el vot de confiança del seu partit per fer possible la investidura de Carles Puigdemont.

/

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Anna Gabriel, la més vituperada des de les faccions més exaltades de partidaris d'Artur Mas i d'un pacte entre Junts pel Sí i la CUP, ha pujat al faristol del Parlament lluint un somriure que no l'ha abandonat en tota la seva intervenció. Gabriel, la més inflexible diputada de la CUP (juntament amb Josep Manel Busqueta) a l'hora d'impedir que Mas repetís mandat, ha usat aquest somriure per, amb una visible diferència de tracte, establir una distinció entre el passat, Artur Mas, i el futur, Carles Puigdemont. O "Carles", com se li ha aproximat. Això sí, entre el somriure i el to, un recordatori al nou president: "El suport de la CUP és excepcional perquè la legislatura ho és. Tens, Carles, 18 mesos perquè sigui la legislatura de la ruptura".

"Vam dir que no investiríem un nou president autonòmic ha explicat Gabriel, "i així s'ha fet". Per Gabriel, és Puigdemont "el president de la transició cap a la república catalana, el que" transitarà fins a "les eleccions constituents", ha apuntat a manera d'explicació de per què recolza el seu partit un candidat d'un partit conservador.

Per a aquest trànsit, ha assenyalat, era necessari "un comandament compartit, no una figura ultrapresidencialista que corria el risc de confondre el procés amb la seva persona". I sempre amb un somriure, ha retret al ja expresident els seus atacs a la CUP en una entrevista televisiva: "En aquests tres mesos s'ha acabat per portar les declaracions al terreny partidista i no" al del recorregut cap a la independència.

SENSE AFECCIÓ AL CÀRREC

Li va recordar Gabriel a Mas (en un to així com dient) que els diputats anticapitalistes consideren que el càrrec "és un instrument, no una finalitat. " de manera que no els ha costat als dos elegits per sortir pròximament de l'hemicicle (Busqueta Julià de Jòdar) fer el pas endavant.

Finalment, l'opció elegida pels anticapitalistes per permetre la investidura de Puigdemont va ser la de vuit vots a favor (en feien falta sis) i dues abstencions. "No és, òbviament, ni un president nostre ni un Govern nostre, així que permetin-nos expressar aquesta diferència", ha fet broma la que també és una de les líders d'Endavant, un dels partits que formen la CUP.

Notícies relacionades

Passats els comptes amb Mas, pintades les línies vermelles a Puigdemont, Gabriel ha fet un apart per a "l'esquerra espanyola", és a dir, Podem. Després d'agrair el gest d'advocar per un referèndum per a Catalunya, ha asseverat que "l'Estat no es mourà", és a dir que aquesta consulta "mai es produirà". "Els partits del règim", és a dir, segons la CUP, PP, PSOE i Ciutadans, "sumen en el Congrés 253 diputats de 350". Una més que folgada majoria absoluta" que impedirà qualsevol acte d'autodeterminació.

I quan això passi, ha seguit la diputada, enfundada en una samarreta de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN), ha dit que esperava que aquesta esquerra espanyola "entengui que la unilateralitat és l'única via possible si del que es tracta és de respectar l'exercici de la llibertat dels pobles".