INVESTIGACIÓ JUDICIAL EN MARXA

El conseller Felip Puig declararà per l'espionatge de correus electrònics

L'Audiència de Barcelona reobre el procés contra exdirector del Cesicat

Ester Quintana i el conseller Felip Puig.

Ester Quintana i el conseller Felip Puig.

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

El conseller d’Empresa, Felip Puig, haurà de prestar declaració per escrit arran de la denúncia presentada per un treballador del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), dependent  de la Generalitat, davant la sospita que li van espiar el seu correu electrònic. El jutge de Barcelona que investiga l'assumpte va arxivar el 13 d'agost del 2013 el procés, però la Secció Segona de l'Audiència de Barcelona l'ha reobert perquè es practiquin una sèrie de diligències, entre elles la declaració de Puig, que ha d'aclarir alguns conceptes. En aquesta causa figura com a imputat l'exdirector del Cesicat Carles Flamerich, defensat per l'advocat Daniel Vosseler, i un tècnic d'aquest organisme.

L'Audiència de Barcelona considera, segons la resolució a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que és “procedent”, per intentar aclarir “definitivament” si els correus remesos pels denunciants van anar a parar a terceres persones, la declaració testifical de Xavier Gatius, actual director del Cesicat, l'aportació a la causa de determinats 'e-mails' i uns aclariments sol·licitats al conseller Felip Puig, que ja va declarar al seu dia per aquest assumpte. El jutge també haurà d'interrogar, “si encara no ho hagués fet, com resulta legalment obligat, “Albert G. O., el denunciant.

ELS 'E-MAILS'

El presumpte espionatge dels correus es va descobrir quan A. G. O. va enviar 'e-mails' al conseller Puig i al llavors titular del Departament d'Interior, Ramon Espadaler, en què l'extreballador del Cesicat detallava suposades irregularitats en aquest organisme. Segons la versió d'A. G. O., la resposta li va arribar per part de Carles Famerich des dels Estats Units. Va ser llavors quan va presentar la denúncia.

Notícies relacionades

L'agost del 2013, el jutge que investiga el cas va acordar el sobreseïment de la causa a l'entendre que la conducta segons sembla portada a terme pels imputats, entre ells Flamerich, no és dolosa, ja que no existeixen indicis que es “pretengués descobrir secrets o vulnerar la intimitat del denunciant interceptant les seves comunicacions”. Els imputats i els testimonis van explicar al jutjat que existien problemes de seguretat en els correus remesos per A. G. O i es va activar un protocol intern per al seu control. L'Audiència de Barcelona considera ara que s'ha d'esgotar la investigació per aclarir els fets.

LA FISCALIA

Durant la investigació ja han declarat diverses persones, entre ells, però per escrit, el conseller Felip Puig, que ara haurà de fer-ho de nou per aclarir determinats extrems, i l'exresponsable d'Interior Ramon Espadaler. La fiscalia sosté que el desviament dels correus d'A. G. O. cap a les adreces dels imputats estava “autoritzat” pels legítims receptors (els consellers) i que “n'havia de tenir coneixement el denunciant que els enviava pels seus propis coneixements tècnics”. Per tant, al seu dia no va creure necessària les pràctica de les noves diligències que ara l'Audiència de Barcelona ha ordenat.