¿Què li compra JxSí a la CUP?

La partida més important, 98 milions, correspon a la reducció de les llistes d'espera

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La proposta d'acord que posa sobre de la taula Junts pel Sí, segons fonts de la coalició, inclou nombroses aportacions de la força anticapitalista, sobretot sobre el pla de xoc sòcial. Així, per exemple atendre una de les peticions de la CUP, la de reduir en un 50% la mitjana del temps d'espera en la primera visita i proves diagnòstiques, acaba provocant la més important de les partides del pla de xoc, 98 milions sobre els 270.

Això es deu al fet que aquesta reducció del 10% porta implícit un augment de la llista d'espera de les intervencions quirúrgiques. Abans es visita i diagnostiquen, abans passa el pacient al quiròfan. Així, la reducció del 50% costa 13,6 milions i la de les proves, 8,4. I absorbir la nova demanda que es deriva, 74 milions.

La mesura estrella en sanitat és la que garanteix que la llista de centres hospitalaris integrats al SISCAT només inclourà centres de titularitat pública o sense ànim de lucre i no centres hospitalaris privats. Això suposa, per exemple, que s'haurà de recomprar, per posar un exemple,  la "clínica del Sagrat Cor o la Vallès", per posar un exemple citat per una veu de Junts pel Sí.

Fora de l'àmbit sanitari, el pla de xoc es concreta en 19 mesures de les quals 10 són conjuntes entre JxSí i la CUP (totes dues forces les portaven als seus programes, encara que la redacció correspon més a la de la coalició), dos són exclusivament de la suma de CDC, ERC i els independents i set més s'han pres de les reivindicacions dels anticapitalistes.

Així, sempre segons els negociadors de JxSí, la mesura "desnonaments zero", que estableix fixar protocols, com els adoptats a Badalona, amb l'objectiu d'evitar que ningú sigui desnonat per no atendre la càrrega econòmica, és 100% de la CUP.

També ho és l'apartat dedicat a la Renda Mínima d'Inserció (RMI), que s'entén com a "dret subjectiu" i es garanteix el manteniment al programa dels que, passats 60 mesos, segueixen tenint les mateixes dificultats que van portar a incloure'l en aquesta iniciativa.

GESTIÓ DE L'AIGUA

Notícies relacionades

Un altra apartat cuper inclòs és el del foment de l'economia social i cooperativa i la derogació del decret llei de l'Àrea Metropolitana de Barcelona referent a una cessió d'una part del cànon de l'aigua. El que es proposa per a l'ATLL, que és posposar el debat per a la fase constituent, també és iniciativa de la CUP, perquè és molt difícil revertir el procés de concessió de l'empresa quan el recurs pel concurs està en mans del Tribunal Suprem, que no decidirà "abans de dos o tres anys", apunta una veu pròxima a les negociacions. 

Finalment, la formulació sobre el fre a BCN World, que deixa en mans d'un futur pacte de consens, amb la CUP inclosa, la possible continuació del projecte sempre sota l'òptica del "turisme familiar de qualitat, responsable i sostenible", però que, de moment, suspèn la tramitació del Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) de la zona també ha sigut pres de les propostes anticapitalistes.