EL 20-D

La jornada electoral transcorre sense incidents

Les votacions es fan amb normalitat i alguns episodis anecdòtics com l'aparició de pintades en un col·legi electoral o el retard en la constitució d'una mesa

Un tuit del ministeri d'Interior amb una imatge en blanc i negre d'Adolfo Suárez votant i una altra en color de Mariano Rajoy desencadena la polèmica a la xarxa social

La primera discapacitada a exercir de vocal en una mesa electoral.

La primera discapacitada a exercir de vocal en una mesa electoral.
rueda-prensa

/

3
Es llegeix en minuts

La jornada electoral es desenvolupa sense incidents destacables des que s'han obert els col·legis a les 9.00 hores amb "absoluta normalitat", segons han manifestat la secretària d'Estat de ComunicacióCarmen Martín Castro i el subsecretari d'Interior, Luis Aguilera, en les rodes de premsa ofertes a les 10.30 i a les 14.30 hores. 

Els col·legis electorals han obert amb normalitat, la jornada de votació en les eleccions generals ha arrencat sense incidents importants, i els 36.510.952 espanyols cridats a les urnes elegiran 350 diputats del Congrés i 208 senadors per a la pròxima legislatura.

La participació a les 14.00 hores era del 36,94% amb el 91,75% de les taules analitzades, segons ha anunciat el subsecretari d'Interior i la secretària d'Estat de Comunicació. A Catalunya, la participació a aquesta mateixa hora era del 35,29%, dues dècimes menys que en les últimes eleccions generals

PUNTUALITAT TRET D'EXCEPCIONS

A les 10.30 hores d'aquest matí, el subescretari d'Interior informava que el 100% de les taules s'havien constituït amb puntualitat tret de casos molt concrets en què els problemes d'obertura d'alguna porta o l'absència de l'algun membre d'una taula han provocat un lleu retard que ha sigut superat de manera immediata. "Res de destacable, tenint en compte l'enorme desplegament que s'ha realitzat", ha assenyalat Aguilera en la roda de premsa.

A aquella hora el col·legi electoral de Villaroya, població de la Rioja que és una de les menys poblades d'Espanya, ja havia tancat després que votessin les sis persones cridades a les urnes.

INCIDENTS I ANÈCDOTES

A la resta del país les votacions s'estan desenvolupant sense incidents destacables més enllà d'episodis anecdòtics com pintades prop d'un col·legi electoral, l'aparició de silicona a la porta d'un altre i un petit retard en la constitució d'una mesa, a València.

Una altra anècdota ha sigut protagonitzada per un vocal d'una mesa de Badajoz, que no ha pogut acreditar aquesta condició. Segons ha explicat, la seva filla es va menjar ahir l'acreditació, encara que finalment ha pogut participar en el procés gràcies a una acreditació certificada per la Junta Provincial.

També a Catalunya, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha trobat a l'hora de dipositar el seu vot a l'urna sense el DNI, i per això s'ha vist obligada a tornar al seu domicili a buscar-lo per poder votar.

També el ministeri d'Interior ha sigut protagonista d'una anècdota que ha desembocat en polèmica al compartir a Twitter a les 12.08 una composició que mostra una imatge en blanc i negre d'Adolfo Suárez votant, al costat d'una altra en color de Mariano Rajoy, amb el text: "Entre aquestes 2 imatges han passat 38 anys d'història democràtica a Espanya". 

Les queixes, els comentaris mordaços i les preguntes sobre la legalitat d'aquest tipus de comentaris no s'han fet esperar a la xarxa social

No és l'única queixa que ha rebut Interior, que en els seus tuits només ha adjuntat fotos de dos polítics: Adolfo Suárez, ja mort, i Fernández Díaz.

DISPOSITIU DE SEGURETAT

La jornada electoral s'està desenvolupant en 210.000 urnes de 57.486 meses repartides d'Espanya, a les quals aniran un total d'1.583.560 joves que podran exercir aquest dret per primera vegada en la seva vida.

Notícies relacionades

Les votacions es desenvolupen en un entorn reforçat pel nivell 4 (de cinc) d'alerta antiterrorista, per l'amenaça gihadista, i comptarà amb un dispositiu de seguretat de 91.700 agents, més gran de l'habitual.