ELECCIONS GENERALS

¿On eren els candidats al 20-D el 2011?

Aquell any Iglesias sortia per primera vegada en un programa de televisió, Sánchez tuitejava i Rivera va obtenir tres escons al Parlament

3
Es llegeix en minuts
ANA LERÍA / BARCELONA

Aquesta legislatura s'ha fet llarga per a uns, curta per a altres i per a molts ha passat sense pena ni glòria. Fem un cop d'ull enrere i intentem recordar on estaven els candidats dels principals partits polítics l'any 2011, quan l'expresident José Luís Rodríguez Zapatero va anunciar l'avançament dels comicis. 

MARIANO RAJOY - PP

President del PP des del 2004, quan va agafar el relleu de José María Aznar, fins a la seva victòria per majoria absoluta el 20 de novembre del 2011 va exercir de líder de l'oposició al Govern socialista de Zapatero, contra qui havia perdut les dues eleccions anteriors.

A més, durant la campanya electoral del 2011 va protagonitzar un sol debat televisat amb Alfredo Pérez Rubalcaba. I durant un míting a Melilla va llançar aquest missatge: "Aquests no poden tornar a governar durant una temporada perquè han acreditat que no en són capaços". Una idea que han aprofitat molt bé quatre anys després per a la campanya electoral.

PEDRO SÁNCHEZ - PSOE

El secretari general dels socialistes es va enfrontar, com a part de l'equip de Trinidad Jiménez, a Tomás Gómez per la candidatura a la presidència de la Comunitat de Madrid, però no van tenir èxit. Tampoc en va tenir quan es va presentar a les generals com a número 11 per Madrid, i va quedar fora per un escó.

Després d'aquest fracàs polític, ho va deixar tot per acabar la seva tesi doctoral i exercir de consultor econòmic per a un consorci europeu i com a professor a la Universitat Camilo José Cela. Una baixa en les files del PSOE al Congrés li va permetre, el 2013, tornar a la política.

Quatre anys enrere, Sánchez també tuitejava:

ALBERT RIVERA - CIUTADANS

Després d'haver obtingut tres escons el 2010 al Parlament, Albert Rivera va presentar llistes del seu partit a les autonòmiques de Madrid Balears, però no va obtenir cap representació. I després d'intents frustrats d'aliances amb Rosa Díez (UPD), Ciutadans no va concórrer a les últimes eleccions generals.

També va lluitar per aixecar el veto a les corrides de toros a Catalunya -no ho va aconseguir-, segons Rivera, com a forma d'estalvi, ja que la Generalitat havia d'indemnitzar amb 300 milions d'euros els empresaris de la tauromàquia. I perquè, en la seva opinió, els ciutadans han d'elegir "en llibertat" anar o no a les places de toros.

Fora de la política, el 2011 va ser un any feliç per al president de Ciutadans. Aquell any es va convertir en pare d'una nena que ara té, doncs, quatre anys.

PABLO IGLESIAS - PODEMOS 

El passat del candidat de Podem és, potser, dels més desconeguts. No tant per al presentador Jordi González, que a l'extint programa 'La noria' va fer debutar el líder del partit morat en una televisió nacional. Va confondre el seu nom i cognom amb la universitat en què treballava: Pablo Iglesias.

Anècdotes a part, el 2011 Iglesias es va graduar en un màster en estudis de filosofia en els mitjans de comunicació, teoria política, cine i psicoanàlisi a la European Graduate School, a Suïssa. A més, va participar com a assessor extern d'Izquierda Unida per a les eleccions generals. Allà va conèixer la seva exparella Tania Sánchez.

ALBERTO GARZÓN - IU

És un de los presidenciables más polifacéticos. El 2011 participava activament en el moviment 15-M, tant que va aconseguir ser el portaveu de la plataforma al Congrés, fins que es va presentar per Màlaga a les llistes d'Izquierda Unida. I va aconseguir el seu escó.

A més, el mateix dia en què va anar al Congrés dels Diputats per acreditar-se, amb Cayo Lara, després de les generals del 2011, tots dos van renunciar al pla de pensions del qual disfruten tots els membres de la Cambra. 

Notícies relacionades

Garzón també ha escrit un llibre. Va ser coautor amb Vicenç Navarro i Juan Torres López de 'Hay alternativas'. No sabem si deu haver plantat un arbre, en aquest cas, només li falta tenir un fill. 

ANDRÉS HERZOG - UPD

Després de la debacle de Rosa Díez en les eleccions autonòmiques i municipals, Herzog va ser promocionat per la direcció com el presidenciable per UPD. Advocat de professió i militant del partit magenta des del 2008, quatre anys enrere Herzog col·laborava puntualment amb la formació en qüestions jurídiques. Llavors, seguia treballant en un bufet que va deixar per passar-se a la política.