Paraula de candidat

Els caps de llista del 20-D trien el seu mot per al futur: "concòrdia" (Rajoy), "valors" (Sánchez), "contigo" (Iglesias), "il·lusió" (Rivera)

Els candidats a les eleccions generals del 20D trien una paraula per expressar el seu desig per al futur pròxim. / J. CARBÓ / M. TUDELA

2
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Expressar un missatge, un desig, condensat en una sola paraula. Aquest és el joc que EL PERIÓDICO ha proposat als candidats a les eleccions generals del 20-D. Els caps de llista han posat per separat per a la càmera de Julio Carbó amb la paraula triada escrita en una pissarra.

La sessió amb el candidat del PP, Mariano Rajoy, es va celebrar a l'Hotel Eurostars Grand Marina de Barcelona, concretament al gimnàs on Rajoy havia estat practicant exercici unes quantes hores abans. A la proposta del fotògraf que escrivís la paraula 'Barça', Rajoy va contestar amb un somriure: "Aquesta paraula no. Va en contra de les meves íntimes conviccions". El mot escollit pel president del Govern va ser, finalment, 'Concòrdia'. 

Pedro Sánchez, candidat del PSOE, es va fer la foto al poliesportiu de la Vall d'Hebron. La seva paraula va ser 'Valors', en català. "¿La pròxima foto serà a la Moncloa?", va preguntar el fotògraf. "Per a això heu de votar-me diumenge. Bé, a mi no; a Carme Chacón", va respondre Sánchez. 

Pablo Iglesias, de Podem, va ser retratat en un vestuari abans d'un míting al poliesportiu de Llefià, a Badalona. Iglesias no va dubtar ni un moment i va triar 'Contigo'. Albert Rivera, de Ciutadans, va recórrer a una de les paraules del seu eslògan durant la campanya i es va decantar per mostrar a càmera la paraula 'Il·lusió'. Per a la foto, després de la seva intervenció en els Debats Primera Plana, Rivera es va treure la corbata i va mostrar una imatge més informal.

DUES PARAULES EN COMPTES D'UNA

Els candidats catalans també van triar paraula. Carme Chacón, del PSC, es va decantar per 'Drets'. Jorge Fernández Díaz i Xavier Domènech van demanar escriure dues paraules en comptes d'una. El cap de llista del PPC va escriure 'Espanya juntos'. "He posat 'Espanya' en català i 'juntos' en castellà", va fer notar Fernández Díaz. El candidat d'En Comú Podem va optar per mostrar a càmera 'Voluntat' i 'Esperança'

Notícies relacionades

En el joc proposat pel diari, el concepte 'Llibertat' va aconseguir unir dos candidats als antípodes. Aquesta va ser la paraula elegida per Francesc Homs, de Democràcia i Llibertat, i per Juan Carlos Girauta, de Ciutadans. 

El candidat més creatiu potser va ser Josep Antoni Duran Lleida, d'UDC, que es va llançar a dibuixar un mapa de Catalunya amb la paraula 'Respecte' escrita a l'interior. Després del seu esbós a Duran el van assaltar els dubtes: "¿Aquest mapa no sembla més l'Àfrica que Catalunya?". Finalment, Duran es va mostrar satisfet amb el seu dibuix. Gabriel Rufián, d'ERC, es va decantar per la paraula 'República'.