ELECCIONS GENERALS

El preu de l'escó

L'Estat pagarà als partits 21.000 euros per cada diputat obtingut a les urnes

El PP és l'única força que no ha revelat els diners invertits en propaganda i actes electorals

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les eleccions generals no només decidiran aquest diumenge qui és el pròxim inquilí de la Moncloa -o si Mariano Rajoy no ha de fer mudança-, sinó també quins diners aniran a parar a cada força política per compensar les voluminoses despeses electorals en què han incorregut durant la campanya, en funció del resultat de cadascú a les urnes.

En aquesta ocasió, l'Estat subvencionarà cada parlamentari obtingut amb 21.167 euros, 465 euros menys que en els comicis del 2011. Així mateix, pagarà 0,8 euros per cada vot obtingut al Congrés i 0,3 euros per cada papereta al Senat, sempre que les forces polítiques o candidats obtinguin representació. Aquesta considerable 'ajuda' té un límit: l'equivalent a multiplicar per 0,37 el nombre d'habitants de les poblacions de dret de la circumscripció.

A més, hi ha una subvenció directa als sobrespaperetes i propaganda electoral que en els dies de campanya han inundat les bústies. Així, es pagarà 0,18 euros per elector en cada circumscripció on es presenti llista al Congrés i al Senat, sempre que s'obtingui un grup parlamentari.

EL 2011, 65 MILIONS D'EUROS

El 2011, l'Estat va pagar 65 milions d'euros als 19 partits que van obtenir representació parlamentària. Aquesta vegada la xifra serà una mica més reduïda, ja que han baixat les quanties a pagar i les organitzacions han fet propòsit d'esmena i han assenyalat la seva voluntat de ser austeres

Els caps de campanya, a l'hora de pressupostar, han de tenir a la ment les projeccions electorals que donen les enquestes, per evitar no quedar-se curts però tampoc passar-se en despeses, ja que la llei de règim electoral estableix que només se subvencionaran els diners realment invertits. Per exemple, en les eleccions europees, el PP o el PSOE es van endeutar més del compte perquè les expectatives dels sondejos finalment no es van transformar en escons. I Podem, que a penes va gastar 152.000 euros en aquella campanya, va deixar de rebre gairebé un milió i mig d'euros, que és la xifra que els corresponia pels seus cinc eurodiputats i més d'1.200.000 vots.

EL PP ÉS L'ÚNIC QUE NO HA REVELAT EL SEU PRESSUPOST

Notícies relacionades

En aquesta ocasió, el PSOE ha pressupostat nou milions d'euros (un 30% menys que el 2011); Ciutadans, quatre milions, i Podem, una mica més de dos milions. El PP prefereix no revelar les dades fins després dels comicis. Tot i així, l'equip de campanya assegura que tenen unes previsions "econòmiques" i a la baixa.

Fa quatre anys, el PP va justificar despeses electorals per al voltant de 20 milions d'euros, més gairebé un altre milió en les seves coalicions de Navarra (amb UPN), Aragó (amb el PAR), i Extremadura (amb Extremadura Unida). Però el Tribunal de Comptes li va estirar les orelles i li va recriminar un excés d'inversió en publicitat en premsa i ràdio per un import de 54.142 euros, fet que va portar a reduir la subvenció en 4.349 euros.