UN POLÍTIC DE CINE

El ministre Fernández Díaz, protagonista d'una pel·lícula

El cap de cartell del PP per Barcelona aprofundeix en la seva religiositat a 'El colibrí', que s'estrena el 25 de desembre

"A vegades li pregunto a Déu per què m'ha col·locat aquí", afirma al documental

Tràiler d’’El Colibrí’ de Francisco Campos Barba, amb el ministre de l’interior. / periodico

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

"A vegades li pregunto a Déu per què m'ha col·locat aquí". El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que mai ha ocultat la seva profunda religiositat, s'estén ara sobre la seva fe en un documental que s'estrena als cines el 25 de desembre. 'El colibrí' és, essencialment, una llarga i cordial entrevista amb el màxim responsable de la seguretat a Espanya al seu despatx.

Fernández Díaz conversa amb el director de la pel·lícula, Francisco Campos Barba, a qui li confessa que una "experiència personal" viscuda a Las Vegas el 1991 va ser el punt de partida de la seva "conversió". "A partir d'aquí vaig estar uns set anys lluitant, dient-li [a Déu] que no em demanés tant. El meu camí va ser com el de sant Agustí, un procés d'anys i de lluita. Però el 1998 el Senyor em va dir que fins aquí havíem arribat". Va ser aleshores quan el titular d'Interior va recuperar la fe, un "do de Déu que fa que la teva vida agafi una nova dimensió".

El ministre i el director del documental no solament parlen de Déu, sinó també del diable. Com quan Campos Barba atribueix al maligne els problemes tècnics que ha patit durant el rodatge (per exemple, avaries amb la llum o el cotxe). "El dimoni no para. Però si es cabreja és que estàs en el bon camí", alliçona Fernández Díaz.

JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ

ministre de l'interior

"El demoni no para. Però si es cabreja és que estàs en el bon camí"

FILLS DE DÉU

En un moment, la conversa --en què s'aborda la situació dels presos de les presons espanyoles-- gira cap a la immigració. El cineasta li mostra al ministre la foto d'un immigrant enfilat a la tanca de Melilla. "És un fill de Déu", subratlla el també cap de cartell del PP per Barcelona, que confessa: "A vegades li pregunto a Déu per què m'ha col·locat aquí, en aquests moments. En fi… Segur que després d'aquesta pel·lícula penso molt més en això (…) El ministre de l'Interior ha de garantir la seguretat dels ciutadans amb justícia, però també amb misericòrdia". Tot seguit, Campos Barba li dóna una altra fotografia. És un muntatge entre el cos de Jesucrist i el d'un immigrant. "Impressionant", diu el titular d'Interior, que accepta la invitació del cineasta per guardar-se la imatge a la butxaca de la jaqueta. "Un recordatori molt especial", contesta Fernández Díaz, que es desfà en elogis a l'hora de parlar del treball de la Guàrdia Civil amb els immigrants en situació irregular. El ministre reconeix que hi ha moltes veus que demanen abolir les fronteres, però hi són. "No crec que sigui molt demanar que la gent entri legalment [a Espanya]", afirma.

"CREC EN ELS MIRACLES"

Després d'insistir que "Déu és amor", el responsable de la seguretat a Espanya subratlla el paper de l'oració, "fonamental, l'aliment de l'ànima". "¿Creus en els miracles?", li pregunta el director. "És clar. Negar els miracles és negar la mà de Déu al món. La ciència i la fe són perfectament compatibles. Insisteixo, crec en els miracles, però això no significa que no faci res [com a ministre]", respon Fernández Díaz.

'El colibrí' és una pel·lícula finançada pel seu director, que no ha rebut subvencions ni del Govern ni de l'Església. "Tot ha sortit de la meva butxaca i del meu esforç", comenta Campos Barba, nascut a Barcelona el 1971 de pares immigrants andalusos. Als 4 anys va tornar a Sevilla, ciutat que va abandonar per estudiar cine a Barcelona, París i Londres. Deprés de diversos papers com a actor en obres de teatre i en curtmetratges, Campos Barba es va posar darrere de la càmera per rodar 'El Rocío es compartir', on va mostrar "el Rocío d'abans", el de la seva infància. A més de diversos cines, el film va ser projectat en presons i en la Jornada Mundial de la Joventut, organitzada pel Papa a Rio de Janeiro. "Aquelles dues experiències van fer que es despertés en mi la consciència de donar veu als més desafavorits, presos i immigrants", explica el director, que es va passar mig any intentat buscar finançament de l'Església per tirar endavant 'El colibrí'. "Em van donar la seva benedicció, però ni un euro", somriu. Pensant que el màxim responsable dels presos i els immigrants és el ministre de l'Interior, va escriure al gabinet de premsa de Fernández Díaz per sol·licitar la cita. "A la tercera va ser la vençuda".

FRANCISCO CAMPOS

director de cine

"L'Església em va donar la seva benedicció, però ni un euro per a la pel·lícula"

Notícies relacionades

El documental està trufat amb una altra entrevista, la que Campos Barba fa a les Carmelites Descalces de Maluenda (Saragossa), que parlen amb devoció de "Don Jorge". Les monges (de clausura) ocupen un lloc "molt important" en el cor del ministre, que les coneix des que era un nen.

ESTRENA, EL 25 DE DESEMBRE

'El colibrí', que agafa el títol d'una faula sobre un colibrí que intenta apagar un incendi en un bosc amb l'aigua que porta al pap, tindrà una 'premiere' el 22 de desembre a la presó d'Alcalá-Meco. El dia 25 de desembre es projectarà en un cine de Sevilla i en un altre a Alcalá de Henares (Madrid). "He portat jo mateix la pel·lícula als cines. A més de productor i director, m'he fet distribuïdor", afirma Campos Barba, que ha aconseguit que una sala d'Àvila i una altra de Madrid, el cine Paz, també emetin 'El colibrí' a partir del gener. "Seguiré lluitant. Aquest és el meu futur, aquesta és la meva professió", afegeix el realitzador.