EL CAMÍ CAP A LES URNES

Els cartells del PSOE i el PSC per a les eleccions generals des del 1982

Repàs de la propaganda dels socialistes protagonitzada per González, Almunia, Zapatero i Sánchez en els comicis legislatius

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Des de la primera majoria absoluta de Felipe González, el 1982, amb 202 diputats, el PSOE ha tingut quatre candidats més en les eleccions generals: Joaquín Almunia (2000), José Luis Rodríguez Zapatero (2004 i 2008), Alfredo Pérez Rubalcaba (2011) i Pedro Sánchez (2015). La galeria fotogràfica que acompanya aquest text mostra alguns dels cartells dels aspirants socialistes al llarg d'aquestes dècades, tant sota les sigles del PSOE com en la campanya específica per al PSC, on la imatge era la mateixa que per a la resta d'Espanya amb alguns afegits com el de 'Si tu no hi vas ells tornen'.

González va guanyar el 1982 després d'una carrera electoral en què portava per bandera el lema 'Por el cambio'. Per aconseguir la seva segona majoria absoluta (1986) va optar per l'expressió 'Por buen camino', mentre que en la seva tercera i última victòria per KO (1989) va utilitzar el lema 'España en progreso'.

Notícies relacionades

González encara es va presentar en dues eleccions generals més, les del 1993 ('Vota futuro') i les del 1996 ('El voto más positivo'), quan va perdre amb un José María Aznar que va concórrer als comicis amb el següent eslògan: 'Con la nueva mayoría'.

Amb Almunia al capdavant, els socialistes van patir el primer revés popular fins ara. 'Lo Pròximo', deien els seus cartells. I el que va venir va ser la majoria absoluta del PP, que va tornar a cedir el tron als socialistes per dues legislatures. 'Merecemos una España mejor' portava per lema Zapatero el 2004. 'Si tú vas somos más' i 'Si tú no vas ellos vuelven' van ser dos eslògans de la campanya del 2008. Va ser la seva última victòria. Després va arribar la derrota de Rubalcaba i el seu 'Pelea por lo que quieres'. I d'aquí, al 'Un futuro para la mayoría' que porta Sánchez en la seva campanya.