EL CAMÍ CAP A LES URNES

Iglesias es bolca en Catalunya i Rajoy la defuig

El líder de Podem torna a omplir en la seva tercera visita en una campanya en què el president espanyol no ha previst cap míting en territori català

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'aposta per Catalunya de Pablo Iglesias és clara. No només per la defensa d'un referèndum perquè els catalans decideixin el seu futur. En poc més d'una setmana ha estat tres vegades en territori català, on les enquestes el situen com la força més votada. Aquest dissabte ha omplert el pavelló de Llefià (Badalona). Més de cent persones n'han quedat fora, després que es completés l'aforament de 2.000. Això contrasta amb el fet que Mariano Rajoy encara no ha estat aquesta campanya electoral per Catalunya, on les enquestes auguren que serà el sisè i últim partit amb representació parlamentària. El president del Govern no té previst fer-hi cap míting i només hi farà un dinar informatiu la setmana que ve.

"Rajoy diu que Espanya es trenca. Si hi ha una cosa que trenca Espanya és la desigualtat i la corrupció, a ningú se li oblida l'SMS de 'Luis sigues fort'", l'ha interpel·lat aquest dissabte Iglesias. "Algú que vol ser president va als debats i no fa conferències de premsa darrere de pantalles de plasma". Després de deixar petit el pavelló Sergi Manzano de Bellvitge dissabte passat i apostar a Barcelona pel referèndum com a condició per a qualsevol pacte dimecres al fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO, la cua d'Iglesias ha marcat el camí a Llefià a la marea morada. L'acte ha començat amb un regal de Catalunya per a Madrid. Iglesias i Colau han gravat un missatge per a la gent que assistirà aquest diumenge al míting central de campanya de Podem a la Caja Mágica. Un gest al diàleg que no ha existit entre els dos governs. El líder de Podem ha tornat a apel·lar a la fraternitat dels pobles i ha contraposat el seu model a la corrupció i retallades del PP. "Volem un país decent i amb polítiques eficaces. El problema no és que siguin de dretes és que són ineficaces. Han fracassat", ha asseverat després de rebre el testimoni de Xavier Domènech.  

DOMÈNECH RESPON A CHACÓN

En la seva intervenció, Domènech ha fet broma sobre els silencis de Rajoy ("està molt en silenci, no m'estranya, perquè quan parla diu unes tonteries") i els crits de Sánchez "crida als mítings perquè no té futur, el millor que pot fer és deixar-ho". El cap de llista d'En Comú Podem ha demanat disculpes a les persones que han quedat fora: "Som els que agafem els pavellons més grans i tot i això se'ns s'omplen i omplirem de vots les urnes el 20-D".

Després d'haver guardat un minut de silenci per les morts de Kabul i per l'última víctima de violència de gènere, l'historiador ha denunciat les retallades en aquesta matèria. "Ens diuen que no tenim experiència, no la tenim a retallar un 24% l'ajuda a la violència de gènere. Moren 800 dones i retallen les ajudes. Si haguessin mort 800 empresaris s'hauria declarat l'Estat d'excepció". Domènech ha aprofitat per llançar un missatge a Carme Chacón, "Diu que la difamo perquè li vaig dir que era la ministra dels desnonaments exprés. Jo no la difamo. És vostè qui va difamar la gent quan va dir que una persona que no podia pagar el mes era un morós professional; això era un insult a la gent, vostès van difamar a tot el poble. La gent us ha abandonat perquè sou el passat".

ATACS A CIUTADANS

El primer a caldejar l'ambient ha sigut Gerardo Pisarello, teloner del trident Colau-Domènech-Iglesias, que ha atacat Albert Rivera i Ciutadans. "Hem escoltat el nou falangisme d'Albertito Primo de Rivera", ha dit el primer tinent d'alcalde

Gerardo Pisarello

TINENT D'ALCALDE DE BARCELONA

"Hem escoltat el nou falangisme d'Albertito Primo de Rivera"

Notícies relacionades

de Barcelona davant un recinte ple de gom a gom. Ada Colau també ha carregat amb duresa contra la formació taronja. "Es diuen Ciutadans però amb la ciutadania no els hem vist. Són un producte perfecte de màrqueting. Parlar parlen molt bé, però al carrer no els hem vist mai, però són una gran fàbrica de reciclatge". L'alcaldessa ha recordat que Carina Mejías, la líder de Ciutadans a Barcelona, va estar des del 1999 al PP, 11 anys com a diputada i regidora amb el Partit Popular, i que el candidat en aquestes eleccions (Juan Carlos Girautaes va presentar tres vegades amb el PP. "I van de nous. Són el partit de l'IBEX. Quan veuen que les sigles estan acabades perquè estan de corrupció fins a dalt de tot les rates abandonen el vaixell. A nosaltres no ens les colen". 

L'èxit de l'alcaldessa és innegable i, superats el refredat i l'afonia que tenia a Bellvitge, a Llefià la seva veu ha sigut més contundent que mai. Així, ha assegurat que no es retractava d'haver dit al Congrés "criminal" a Santiago Lanzuela, exdiputat del PP que va presidir la comissió del Congrés abans de fitxar per Red Eléctrica Española. "Sóc alcaldessa i segueixo sense retractar-me, segueixo dient criminals. No em domesticaran, estic al servei de la gent, per obeir la gent. Senyor Lanzuela, el 20-D amb un enorme somriure els desnonarem, els desocuparem del Congrés".