El bastió andalús del PSOE encoratja Pedro Sánchez en la recta final

Susana Díaz escenifica a Sevilla el poder del feu socialista i ataca Iglesias per defensar el referèndum a Catalunya

El candidat acusa Podem de ser "l'esquerra del postureig" i torna a demanar el vot útil als indecisos

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Andalusia, el calador històric més gran de vots socialistes, també és el bastió més fidel que conserva Pedro Sánchez per impulsar la seva carrera a la Moncloa. Després del complicat escenari en què navega el PSC Catalunya, el territori que pilota Susana Díaz constitueix la bomba d'oxigen d'un partit que, segons les enquestes, no superaria el PP el 20-D i veuria, fins i tot, amenaçat el seu lideratge a l'oposició per les forces emergents: Ciutadans i Podem.

Pedro Sánchez va respirar aquest oxigen a Sevilla aquest dissabte, recolzat pel fervor d'uns simpatitzants poc predisposats a deixar-se persuadir pels nous, i flanquejat pel magnetisme que desprèn la presidenta de la Junta d'Andalusia. Susana Díaz el va reivindicar com a pròxim president i es va esforçar per allunyar el fantasma de l'adversitat que batega en unes enquestes que la número u andalusa va dir que no es creia.

Al barri obrer de Pino Montano, a Sevilla, davant 2.500 persones, Sánchez va reconèixer el poder del sud i la seva capacitat per determinar el resultat del 20-D a Madrid. “El socialisme andalús és el cor del socialisme d'Espanya, i amb el vostre pols ferm guanyarem les eleccions”, va arengar i va admetre que torna a la campanya "amb les piles més carregades". 

TAULER ANDALÚS

Fins que el 20-D confirmi o desmenteixi les enquestes preelectorals, les dades indiquen que Andalusia, i en menys mesura Extremadura, són els territoris que nodriran el PSOE d'un nombre de diputats més ampli per al Congrés. Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), Sánchez conservarà els 25 escons que va obtenir Alfredo Pérez Rubalcaba el 2011. Malgrat que el PP que perdria 12 diputats i cauria de 33 a 21, el PSOE no aconseguiria capitalitzar aquestes fugues, que se n'anirien a Ciutadans, amb una irrupció que li proporcionaria 14 diputats.

La traducció popular de la interpretació sociològica la va cridar des de l'escenari l'alcalde de Sevilla, Juan Espadas: “Andalusia no falla mai, et portarà a la Moncloa, Pedro”. No ho va dir en va. Sánchez va admetre que el míting li havia inoculat forces per disputar amb energia la recta final de la campanya.

EL 'POSTUREIG' DE PODEM

Els dicursos de Pedro Sánchez i Susana Díaz es van articular en dos eixos: atacs durs contra els partits adversaris, que van ser especialment aspres contra Podem, i l'apel·lació al vot útil.

“Enfront del postureig, aquí hi ha l'esquerra progressista que quan governa posa fi als desnonaments”, va criticar Sánchez la força de Pablo Iglesias, que va rebre també els dards més enverinats de Díaz per defensar una consulta legal a Catalunya. “No pot ser que algú que proposi un referèndum per trencar Espanya utilitzi Andalusia com a trampolí per aixecar un mur entre Catalunya i Espanya”, va retreure a Iglesias, i, en un discurs enardit, va rematar: “Qui té urticària de nomenar Espanya no pot ser president d'un país tan gran com el nostre”. 

Els dos líders van criticar també Mariano Rajoy, a qui van treure a col·lació els escàndols de corrupció del PP. La presidenta de la Junta va anomenar dues vegades Mariano Rajoy “àvia amable que menja xurros i comenta partits de la Champions” i el va acusar de disfressar-se en campanya perquè els electors evitin les retallades durant la crisi. "Un plat és un plat, un got és un got...i vostè és un fracàs", li va dedicar Sánchez al candidat popular, a qui va criticar no anar als debats electorals. Els atacs contra Ciutadans es van centrar en la fórmula de finançament sanitari que proposa Albert Rivera. 

VOT ÚTIL

Notícies relacionades

Tots els dirigents pujats a l'escenari van tirar d'argumentari, van subratllar la necessitat de votar en clau útil i van amenaçar amb una nova victòria del PP si l'electorat d'esquerres abandona el PSOE i es fragmenta amb els nous partits. "Qui se senti progressista que no reparteixi el seu vot. ¿Per què ha de decidir Pablo Iglesias o Albert Rivera qui governa a Espanya? Que ho decideixin els espanyols", va assenyalar Díaz apuntant directament als indecisos.

ENQUESTES ‘MALINTENCIONADES’

Malgrat l'esperit d'optimisme que van tractar d'inocular els líders socialistes, les complexes expectatives que reflecteixen les enquestes es van colar, inevitablement, en els discursos. Els dirigents van demanar a les seves tropes que no creguin en la sociologia electoral que dibuixen els sondejos perquè veuen una mà negra bressolant les dades perquè imperi el desànim. “Són enquestes malintencionades perquè ens desanimem i per minar-nos la moral”, va dir la secretària general a Sevilla, Verónica Pérez. Sánchez i Díaz van extreure la mateixa conclusió: els sondejos s'equivoquen i el PSOE guanyarà les eleccions el 20-D.