ENTREVISTA AL CANDIDAT D'ERC A LES GENERALS

Gabriel Rufián: "A la Diada no es corejava el nom de cap polític"

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

- ¿Què li semblen els candidats a ocupar la Moncloa

-Tres em sembla que parlen de Catalunya com si fos física quàntica, amb miopia sobre el que passa aquí, i un quart amb molt bones intencions, però que no tindrà la força per fer el que diu que vol fer, que és celebrar un referèndum que, per una altra part, ja es va celebrar. 

- ¿Què s'hi juga l'independentisme el 20-D? 

- S'hi juga guanyar. Com sempre. Aquest 20-D el que hem de fer és defensar aquella enorme victòria del 27-S i intentar ser ben forts possible al Congrés. Perquè, si no, regalem la imatge de Catalunya a gent que té unes intencions molt poc democràtiques, que titlla de  'cop' i 'amenaça' aquest mandat de dos milions de vots i 72 diputats.  

- ¿Canviarà alguna cosa si a Catalunya venç una força d'àmbit estatal? 

- Convé guanyar una altra vegada, sinó els que van perdre el 27-S faran un relat de Catalunya que no és cert. I repeteixo, sinó anem a votar entregarem la imatge de Catalunya a Albert Rivera, que tindrà tot el focus mediàtic per vendre el relat que vulgui. Per exemple, dir que aquí no ha passat res, o que la culpa de tot és que s'estudiï català a Catalunya, així de miserable.

- ¿Què s'hi juga ERC, com a partit?

- S'hi juga la defensa de Catalunya. Defensem un país de tots i per a tots. I desitgem als companys de Convergència la més gran sort possible, perquè han de ser tan forts com nosaltres. Bé, una mica menys. 

- ¿Seria un cop per a vostès quedar al darrere d'una força com CDC, sobre la qual tants folis s'han escrit als jutjats?

- No ho qualificaria de cop. Entenem que, des de posicions ideològiques diferents, CDC defensarà el mateix que nosaltres, la República catalana. 

- ¿I què s'hi juga algú com Gabriel Rufián, que fa menys d'un any era un desconegut per al gran públic? 

- Res. Jo puc posar la cara d'un col·lectiu de gent que són els hereus de gent que va venir a viure a Catalunya. No m'hi jugo res que no s'hi jugui el que treballa 14 hores en una cafeteria. M'hi jugo tenir un país digne i decent. 

- ¿Serà l'última vegada que sigui notícia quina és la llengua materna del candidat d'ERC?

- Sorprèn que sorprengui. Sobretot fora de Catalunya, i això reflecteix aquesta miopia. Nosaltres no fem res que no passi en qualsevol barri de la gran Barcelona. L'últim dels problemes d'aquest país és l'idioma. Defensar aquest procés en castellà reflecteix la derrota de segons quina gent. Per això ho porten tan malament i es cabregen tant. L'independentisme ha superat un munt d''anti', entre ells, l'antiespanyolisme.

- ¿Percep incomprensió?

- En percebo de l'unionisme més reaccionari i també d'alguna esquerra que cada vegada és menys d'esquerra.

- Al Congrés, ERC, en les matèries que no tenen a veure amb Catalunya, ¿votarà de la mà de Podem?

- Estarem a favor de les iniciatives que serveixin per dignificar la vida de la gent d'aquell país de països que és Espanya.  

- Amb CDC, ¿de la mà en la qüestió nacional i a crits en les altres?

- Hi haurà matisos, però és que la notícia seria que no n'hi hagués. Som partits diferents amb ideologies diferents.

- ¿Creu, com Francesc HomsFrancesc Homs, que si s'apliqués el programa de la CUP els catalans estarien "pelats"?

- Nosaltres respectem totes les declaracions de tothom.

- ¿Vostè creu que si s'aplica el programa de la CUP els catalans oscil·larien entre la pobresa i la més absoluta de les misèries?

- Nosaltres estem molt pròxims ideològicament a la CUP. El seu pla de xoc el subscrivim lletra per lletra perquè transcendeix qualsevol ideologia, va de dignificar i tenir un país decent. La notícia seria que Francesc Homs estigués d'acord en tot amb Josep Manel Busqueta. 

 Estem molt pròxims ideològicament a la CUP. El seu pla de xoc el subscrivim lletra per lletra perquè transcendeix qualsevol ideologia, va de dignificar i tenir un país decent. 

- ¿Però creu, com a membre també de Junts pel Sí, com Homs, que aquestes declaracions són la millor manera d'encarar una negociació amb la CUP perquè recolzin Artur Mas? 

- Nosaltres entenem que tot això forma part d'una negociació que si ens haguessin dit fa tres anys que es produiria, no ens ho hauríem cregut. Després diuen allò, tan de dretes, que la confrontació d'idees és dolenta. Tots estem d'acord que s'ha de formar el Govern de la República, perquè la gent no es mereix el contrari. Es voti qui es voti. Hem de tenir tots clar que per la Diada no es va corejar el nom de cap polític ni sigla de partit, sinó "independència".

- Hi ha qui diu que el paper d'ERC en les negociacions és de mer espectador. Duran va assenyalar a aquest diari que Esquerra estava esperant veure passar el cadàver de CDC.

- Es fa massa cas a un senyor que té la mateixa expectativa de vot que el PACMA. A mi m'agradaria saber què opina el PACMA del procés. ERC ha sigut generosa i no ha aportat més soroll en una negociació que ja compta amb molt de soroll. ERC ha posat les seves sigles al servei del procés. Ha col·locat independents per visualitzar el suport de la societat civil.

Es fa massa cas a Duran. A mi m'agradaria saber què opina el PACMA del procés. 

- Si no hi ha acord amb la CUP, el seu paper al Congrés canviaria.

- No preveiem un altre escenari que no sigui un acord. A mi em resultaria molt complicat entendre que em demanin que torni a votar. ¿Per què?

- Si vostè és diputat el 2018, ¿voldrà dir que el procés va o ha anat malament?

- No seré diputat el 2018. L'endemà de la proclamació d'independència ens en anirem d'allà.

Notícies relacionades

- S'ha generat certa controvèrsia sobre la seva prestació de desocupació i com la va obtenir.

- No hi ha misteri. Va arribar un moment en què la meva activitat pública era incompatible amb la meva feina i em van acomiadar.