EL CAMÍ CAP A LES URNES

Rajoy reclama als seus adversaris que es permeti governar a qui tingui més vots el 20-D

L'aspirant a la reelecció eludeix valorar l'ambient d'empat tècnic PP-PSOE-C's i diu que de pactes en parlarà després de les generals

El president defensa participar en el "debat important", que és amb el cap de l'oposició, i fa un forat per contestar les preguntes dels ciutadans a La Sexta

El director de campanya del PP, Jorge Moragas, en la presentació dels lemes, l’espot i els cartells dels conservadors de cara a les eleccions generals.

El director de campanya del PP, Jorge Moragas, en la presentació dels lemes, l’espot i els cartells dels conservadors de cara a les eleccions generals. / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS / GEMMA ROBLES / MADRID

Quan només falten uns dies perquè comenci oficialment una de les campanyes electorals més disputades de la història recent d'Espanya, el president del Govern i candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, ha reclamat als seus adversaris que es permeti governar l'aspirant que en les eleccions de desembre resulti més votat, respectant el pacte tàcit que es va forjar en la transició en aquest sentit. "La meva posició és que la força preferida dels espanyols sigui la que governi. Altres no pensen igual. Ja ho hem vist", ha assenyalat.

Rajoy s'ha pronunciat així en roda de premsa a París, on participa en la cimera mundial del clima, i on ha conegut algunes de les enquestes que s'han publicat aquest dilluns en diferents mitjans de comunicació que, com la que es va difondre aquest diumenge a El País, apunten a un gairebé empat tècnic entre PP, PSOE i Ciutadans (C's), que protagonitza una notable pujada en els sondejos. En tot cas, els populars seguiran sent segons aquests estudis d'opinió la força més votada el 20-D, cosa que explica en part l'interès del seu cap per avalar la tesi de respecte a la llista més recolzada a l'hora de buscar la investidura.

L'ADVERTÈNCIA DE RIVERA

Cal destacar a més que Albert Rivera, el líder de C's , ja ha donat alguns detalls sobre el que pensa fer en cas que la seva no sigui la força guanyadora en les legislatives: no acceptarà entrar a formar part d'un govern de PP o de PSOE a canvi de suport per governar i, per facilitar que un altre president que no sigui ell mateix pugui arribar a la Moncloa, seurà a negociar sobre uns punts concrets com ja va fer en les autonòmiques d'Andalusia -on el seu partit va facilitar que la socialista Susana Díaz arribés al poder- o a Madrid -autonomia on avalen la popular Cristina Cifuentes-.

En recents compareixences, Rivera ja ha assenyalat que ni ell ni la seva Executiva tenen previst tampoc recolzar explícitament les investidures de Rajoy o Pedro Sánchez, cosa que deixa en evidència que la carta que pensa jugar el president de Ciutadans, en cas que no sigui la seva la força política que hagi d'impulsar les negociacions per facilitar un govern a Espanya, és la de l'abstenció. Davant això, Rajoy prefereix ajornar aquest tipus de debats, com ha recalcat avui a París. "La meva posició en matèria de pactes és parlar d'ells després de les eleccions", ha sentenciat el cap de l'Executiu.

NO INNOVAR EN DEBATS, SÍ EN ENTREVISTES

En la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, també se li ha preguntat a Rajoy si considera una bona opció que, dilluns que ve 7 de novembre, en el debat a quatre, sigui la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría la que vagi a defensar la candidatura popular en lloc d'ell mateix. No obstant, el líder conservador sí que ha acceptat un cara a cara amb el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, el dia 14 a l'Acadèmia de la Televisió. "En debats he seguit la mateixa línia que hi ha des de la tornada a la democràcia o una mica després, que consisteix que tots els debats de campanya han sigut entre el president i el líder de l'oposició", ha asseverat.

"Felipe González va debatre amb AznarRodríguez Zapatero amb mi; Rubalcaba i jo vam debatre perquè tots dos érem candidats i ara ho faré amb el líder de l'oposició, que és Pedro Sánchez -ha prosseguit-. Per tant, tornaré a debatre per quarta vegada en un debat important que és a dos, que és com són els debats importants en unes eleccions".

En la mateixa línia, Rajoy ha dit que no li és possible acceptar les més de 30 ofertes per debatre que té sobre la taula o la multitud d'entrevistes que se li han sol·licitat en aquestes últimes setmanes i que, per tant i com que a més ha de seguir governant, no veu cap problema a enviar a Sáenz de Santamaría o altres companys a substituir-lo en alguns d'aquests debats electorals. "El PP té gent molt preparada i capaç i no està escrit enlloc que els debats els hagi de fer només el president", ha rematat.

Notícies relacionades

Aquesta mateixa nit, quan se celebrarà un debat a tres amb Sánchez, Rivera i Pablo Iglesias per Podem, el president estarà fent una entrevista a Informativos Telecinco. Dimecres, el candidat popular se sotmetrà a les preguntes del cantant Bertín Osborne en el programa que aquest té a TVE, exactament igual que la setmana passada va fer Sánchez. El cap de l'Executiu encara tindrà més contacte amb la premsa en diferents formats en els pròxims dies, cosa que inclou la visita al programa de María Teresa Campos Qué tiempo tan feliz.

Així mateix, el director de campanya del PP, Jorge Campañas, ha confirmat que dissabte se sotmetrà a una entrevista a La Sexta noche, on rebrà les preguntes dels ciutadans.