EL CAMÍ CAP A LES URNES

¿Pactes postelectorals? Sí, però...

El PP, el PSOE, Ciutadans i Podem debaten a s'Agaró si són millors les reformes o els impulsos a la demanda

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet, amb candidats del PP, el PSOE, Ciutadans i Podem a les eleccions generals debaten en la Trobada d’Economia de s’Agaró.

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet, amb candidats del PP, el PSOE, Ciutadans i Podem a les eleccions generals debaten en la Trobada d’Economia de s’Agaró. / JOAN CASTRO / ICONNA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En vista dels resultats que estan donant les enquestes per al 20-D, els pactes es perfilen com a imprescindibles per governar. Per això una de les preguntes que van haver de respondre els representants del PPPSOECiutadans Podem en un debat en la 20a Trobada d’Economia a s’Agaró que s’acaba avui anava en aquesta línia. ¿Hi haurà pactes? ¿Entre qui?

Álvaro Nadal, director de l’oficina del president del Govern, va assegurar que per afrontar la crisi que va viure Europa es va arribar a un pacte «entre partits moderats». Per això, en la seva opinió, el Partit Popular i la resta de forces «no s’han de tancar a res», però sempre basant-se en «el seny, la capacitat de decisió i amb una persona al capdavant amb experiència». 

Per la seva part, Manuel de la Rocha, secretari d’economia del PSOE, va afirmar que estan disposats a dialogar i pactar «sobre la base dels programes». Fer-ho amb el PP serà difícil perquè els socialistes veuen qüestions, com la desigualtat, a les quals s’ha de fer front abans que res; mentre que per Nadal això és «començar pel final», perquè, segons el seu parer, la prioritat per fomentar el creixement són les reformes estructurals, no pas l’impuls de la demanda. A més, un dels objectius socialistes és «posar remei a les ferides socials» que, per ell, ha creat la política del PP.

Antonio Roldán, membre de l’equip econòmic de Ciutadans, veu la seva força com una de les que més facilitat tenen per emprendre els canvis necessaris per al país. «No tenim motxilles ni compromisos previs», assegura; i sentencia que «el PP no ha fet ni una sola reforma que permeti el creixement ¿Les seves condicions? Prioritzar l’educació, un model laboral «coherent i just» i una reforma de les institucions. La força taronja està disposada «a pactar reformes amb els que estiguin disposats a fer-ho».

Pactes d’Estat

Per la seva banda, Alberto Montero, responsable de l’àrea d’economia de Podem, dóna més pistes. «El més fàcil seria arribar a acords amb el PSOE, però el problema és que quan governen no fan el mateix que afirmaven durant la campanya electoral», va sentenciar. En tot cas, la formació lila està oberta a participar en pactes adreçats a l’interès general. Una de les seves prioritats és crear «ocupació que sigui socialment sostenible i econòmicament eficient».

Notícies relacionades

També pactes d’Estat és el que defensa el president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet. Un d’ells és el destinat a fomentar la competitivitat i la internacionalització de les pimes. En la seva opinió, «aquest país pot fer un nou salt cap endavant en els pròxims 10 anys si les pimes surten a l’exterior».

Bonet, que també presideix el grup Freixenet, va assegurar que «Catalunya s’ha d’esforçar i gastar les seves energies en el lideratge econòmic d’una Espanya que ha de fer un salt endavant». També veu imprescindible preservar «l’estabilitat institucional» sorgida de la Constitució del 1978. Però sense immobilisme, perquè «si es produeix un debat ordenat d’acord amb el sentit comú i la llei», es poden produir canvis.