El Tribunal d'Estrasburg ajorna la seva decisió sobre la condemna a Otegi

Rebutja que el president del TC sigui imparcial per militar al PP

Arnaldo Otegi, en una imatge d’arxiu.

Arnaldo Otegi, en una imatge d’arxiu. / EFE / ÁNGEL DÍAZ

1
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha acordat esperar a conèixer les al·legacions del Govern abans de decidir si revisa la sentència de l'Audiència Nacional que va condemnar Arnaldo Otegi per reconstituir Batasuna a través de Bateragune. Els jutges d'aquesta seu judicial, no obstant, han rebutjat admetre la demanda presentada també pel dirigent 'abertzale' contra l'actuació del Tribunal Constitucional, que es va negar a admetre la demanda d'Otegi el juliol de l'any passat per set vots a favor i cinc en contra. Per això, el dirigent 'abertzale' seguirà a la presó.

Els advocats d'Otegi van denunciar davant el Tribunal d'Estrasburg el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, per haver admès que és militant del PP. No obstant, aquesta seu judicial, per unanimitat, ha afirmat que "res en aquest cas apunta a un perjudici" en aquest jutge.

LA DECISIÓ

No obstant, el tribunal europeu ha optat per ajornar l'admissió de la resta de la demanda fins a conèixer la posició del Govern espanyol. Els lletrats del dirigent 'abertzale' i dels altres condemnats, entre ells Rafael Díaz de Usabiaga, van al·legar que havien sigut castigats en un judici que no complia totes les garanties. En concret, van denunciar que la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, havia perdut la imparcialitat perquè en una vista anterior va preguntar a Otegi si condemnava ETA i al no contestar li va replicar: "Ja sabia jo que no contestaria". El Tribunal Suprem va obligar l'Audiència a repetir aquest judici, en què Otegi estava acusat d'un delicte d'enaltiment del terrorisme.

Notícies relacionades

No obstant, en el 'cas Bateragune', el Tribunal Suprem no va observar pèrdua d'imparcialitat d'aquesta jutge, però va rebaixar la condemna de 10 anys a sis anys i mig. Otegi és a la presó des de l'octubre del 2009 per aquest cas.

El Tribunal d'Estrasburg ja va condemnar Espanya per una altra condemna imposada a Otegi pel Tribunal Suprem que el va castigar a un any de presó per haver dit al Rei "cap dels torturadors". El tribunal va condemnar el Govern central a pagar 20.000 euros al líder de l'esquerra 'abertzale' per danys morals i 3.000 per les costes.