Mas avisa: o ell o eleccions

El líder convergent marca el terreny de joc en la reunió de l'executiva convergent

El nou partit que Mas vol fundar serà el de la "gent d'ordre" per anar cap a la independència, assegura Josep Rull

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

O és escollit president el candidat de Junts pel Sí o hi haurà eleccions. El missatge, clar, nítid i contundent, l'ha traslladat la persona directament implicada en aquesta situació: Artur Mas. El líder convergent ha aprofitat la reunió de l'executiva del seu partit per plantejar de forma directa que si la CUP no l'elegeix, hi haurà noves eleccions, segons fonts presents en la reunió. 

En la seva intervenció, el president' en funcions no ha donat més detalls sobre l'estat real de les negociacions amb la formació anticapitalista, a l'espera de l'assemblea que la CUP celebrarà el dia 29. Però on sí que ha sigut clar és en la dicotomia entre ell com a candidat o la convocatòria de nou d'eleccions.

MARCAR EL TERRENY

Tal com estava previst després del segon 'no' de la CUP a la investidura de Mas, Convergència ha activat el seu pla per ressituar la seva posició, i fixar el terreny de joc davant els anticapitalistes. Fruit d'aquesta tàctica s'ha mantingut el missatge clar que no hi haurà cessió en el candidat ni en l'oferta ja formulada a la CUP. Per seguir defensant el seu espai -i per denunciar les condicions que ha imposat el Govern del PP perquè la Generalitat segueixi accedint al Fons de Liquiditat Autonòmic- Mas ha convocat una roda de premsa demà al Palau de la Generalitat en què probablement insisteixi en les línies vermelles que té establertes CDC i el Govern, després de les turbulències internes que ha generat la declaració rupturista acordada amb la CUP i les cessions plantejades per Mas, sense èxit, en el segon debat d'investidura.

AVÍS TAMBÉ DE RULL A LA CUP

Després de la intervenció de Mas a porta tancada, el coordinador general de Convergència, Josep Rull ha afirmat en roda de premsa que en relació amb les negociacions amb la CUP CUP "hi ha marge de maniobra, seguim en negociacions i el marge s'ha d'explorar a fons" i al mateix temps i amb el mateix èmfasi ha avisat: "sabem que l'alternativa de les eleccionseleccions existeix i si s'hi ha d'anar, s'hi va, però hi ha una majoria que han de ser capaços de donar valor a aquesta majoria de 72 diputats al Parlament".

En relació amb els terminis, el dirigent de CDC s'ha fixat com a objectiu tenir l'acord llest abans de l'inici de la campanya de les eleccions generals, que arrencarà la matinada del 4 al 5 de desembre. "Però som molt conscients que el termini legal s'acaba el 10 de gener", ha afegit. "Si no és un bon acord no hi haurà acord", ha advertit, en el sentit d'anar cap a la independència, ampliar la base social i donar estabilitat al Govern com a condicions per a aquest "bon acord".

Rull ha evitat valorar les advertències de la CUP en l'article publicat a EL PERIÓDICOarticle sobre la lentitud del  avanç en les taules negociadores. "Estem asseguts negociant a fons, amb l'objectiu d'arribar a un bon acord per ampliar les bases del procés, que no hi hagi cap element que se'ns pugui escapar, les valoracions sobre el que digui la CUP les farem a les taules de negociació, no en els mitjans de comunicació, és una negociació seriosa, sòlida", ha afegit.

EL PARTIT DE LA GENT D'ORDRE

Per una altra part, Rull ha definit el "nou partit" que vol fundar CDC com un "espai d'ampli espectre des del que representa el liberalisme, la socialdemocràcia i socialcristianisme, un gran partit de centre amb dos objectius: seguir ampliant l'espai del sobiranisme per fer possible la independència, des d'aquest espai de gent moderada, de gent d'ordre, que hem de seguir avançant, hem d'atraure gent d'aquests entorns cap a la proposta d'un Estat independent, però també pensar en un partit postindependència". Es tracta, ha afirmat, d'un altre instrument com la CDC dels seus inicis.

Notícies relacionades

La definició de Rull sobre la nova CDC com el partit capaç de generar creixement i defensar la justícia social. El coordinador general ha afirmat que "ha tingut una molt bona acollida" la invitació que va fer ahir Artur Mas per crear aquest nou espai. "Ja no es tracta de refundar CDC sinó crear un nou espai, és un pas molt considerable cap endavant", ha subratllat. Pel que fa als ritmes per executar aquesta transformació, Convergència preveu posar en marxa en primer lloc el nou partit i posteriorment iniciar el procés de "dissolució" de les seves sigles i organització actuals.

PRESÈNCIA A ALDE

Per una altra part, CDC s'ha felicitat que en el congrés del Partit Liberal i Demòcrata Europeu (ALDE) celebrat aquest cap de setmana a Budapest, Marta Pascal, portaveu de Convergència, hagi sigut escollida com a vicepresidenta de la formació que presidirà l'holandès Hans Van Baalen. A més, ALDE ha valorat positivament l'actitud de CDC en relació amb el procés sobiranista i ha reconegut el treball portat a terme pel fins ara vicepresident de la formació europea i també dirigent de Convergència Marc Guerrero.