DECISIONS DEL CONSELL DE MINISTRES

El Govern condiciona el pagament del FLA de Catalunya al compliment de la llei

El Consell de Ministres adopta una condicionalitat especial davant l'avanç independentista

Alfonso Alonso, Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Alfonso Alonso, Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El finançament de l'Estat a Catalunya a través del fons de liquiditat autonòmic (FLA) estarà condicionat a noves obligacions de transparència en la informació i al compliment de la legalitat a l'hora de destinar aquests diners al pagament de serveis públics essencials, com farmàcies i serveis sanitaris.

Així ho ha explicat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en què ha dit que els "elements de control específics i addicionals" a què serà sotmesa la comunitat de Catalunya estan motivats, en part, per la desconfiança que generen "certes declaracions de responsables d'institucions catalanes" que posen en dubte el pagament dels deutes de la comunitat autònoma, inclosos els contrets amb les farmàcies.

La vicepresidenta també s'ha referit a les recents rebaixes de qualificació del deute públic de Catalunya per part de les agències de ràting i al recent "aflorament" de 1.300 milions de despesa el 2015 que s'havia imputat a exercicis anteriors.

REPARTIMENT CONDICIONAT

En concret, la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics, que presideix Mariano Rajoy, ha aprovat el repartiment entre comunitats autònomes d'un excedent de 7.889 milions del FLA del 2015. D'aquest total s'han assignat a Catalunya 3.334 milions d'euros, sempre que compleixi unes condicions específiques que ha detallat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Segons el ministre, aquesta "condicionalitat específica" per a Catalunya està determinada perquè la comunitat es troba "en una situació especial" que posa un "risc per a l'interès general". L'objectiu de les condicions, segons el ministre, és "que ni un euro vagi a un destí diferent del previst" (proveïdors, farmàcies i serveis socials, entre altres).

Així, s'establirà més control del pagament de les factures a través del Punt General d'Entrada de Facturació Electrònica del Ministeri d'Hisenda.

A més, segons Montoro, es pretén que "ni tan sols s'obri marge en els pressupostos de la Generalitat per avançar en plantejaments que són contraris a la Constitució". És a dir, que una comoditat pressupostària més gran no permeti al Govern finançar els seus plans sobiranistes. 

De tota manera el ministre ha sigut rotund a l'assegurar: "Puc garantir que (fins ara) no ha anat ni un sol euro a cap despesa independentista ni a finançar cap vel·leïtat independentista. Que quedi clar. Està controlat. No li hem donat cap facilitat a Catalunya ni per a aquest objectiu polític ni per a altres". 

LES CONDICIONS

Per poder accedir als fons a tipus d'interès zero del FLA que proporciona el Tresor, la Intervenció de la Generalitat haurà de remetre a l'Estat un informe mensual garantint que cap despesa contravé la legalitat.

Notícies relacionades

A més, segons ha detallat el ministre, les operacions d'endeutament de la comunitat hauran de ser autoritzades pel Ministeri d'Hisenda "operació per operació".

El ministre Montoro ha afegit que "l'Estat prestarà empara als empleats públics perquè no se sentin forçats per una situació política determinada"