UN CLAN ACORRALAT

Josep i Pere Pujol, en llibertat amb càrrecs després de declarar per blanqueig

El jutge no imposa mesures cautelars a cap dels germans, imputats per la causa oberta contra el primogènit Jordi

Josep i Pere Pujol i Ferrusola, a l’Audiència Nacional, on avui han anat a declarar. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge José de la Mata ha deixat en llibertat amb càrrecs Josep i Pere Pujol Ferrusola després de prendre'ls declaració durant sis hores per un delicte de blanqueig de capitals en la causa en què investiga el primogènit de la família, Jordi, per haver cobrat comissions a empresaris a canvi d'adjudicacions públiques. El togat no els ha imposat cap mesura cautelar. Els germans Pujol s'han mostrat satisfets a l'abandonar l'Audiència Nacional.

Josep Pujol ha sigut el primer a comparèixer davant el jutge. Durant les quatre hores i mitja que ha durat la declaració ha contestat en castellà a totes les preguntes que li han formulat el togat, la fiscal anticorrupció Belén Suárez i el seu lletrat, Cristóbal Martell. Al final de la compareixença s'ha limitat a afirmar que "tot està bé". La policia l'ha acompanyat fins al carrer de Génova, a petició seva, on ha sigut recollit per un vehicle de color fosc. Per la seva banda, Pere Pujol ha declarat durant una hora i mitja i ha abandonat l'Audiència acompanyat pel seu lletrat, limitant-se a titllar la seva declaració com a "magnífica". Aquests interrogatoris s'han portat a terme en una peça separada de la causa que ha sigut declarada secreta.

El jutge va citar Josep i Pere el mateix dia en què va ordenar 15 escorcolla a Barcelona als domicilis de tots dos i a la residència de l'expresident, on en aquell moment vivia el primogènit. La policia els va intervenir documentació i prop de 100.000 euros a Pere Pujol. Aquestes mesures es van acordar després de rebre les dades d'una comissió rogatòria d'Andorra que desvela que la família Pujol funcionava com un clan. Els Pujol, segons fonts de la investigació, han bellugat desenes de milions d'euros al principat que van ser gestionats per Jordi júnior. La investigació se centra a esbrinar si el primogènit repartia els guanys amb els set germans i amb els pares.

Notícies relacionades

De la Mata sosté que Pujol fill i la seva exdona, Mercè Gironès, "eren titulars de diverses societats instrumentals que no tenien cap mena de valor real" i que utilitzaven per "canalitzar capitals de presumpte origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i a l'estranger". El togat calcula que aquestes empreses de l'exmatrimoni Pujol-Gironès van facturar 11,5 milions d'euros a empreses de la construcció que no han pogut justificar "la realització de treballs" per a Pujol fill.

SITUACIÓ PROCESSAL

En aquests moments tot el clan Pujol està imputat en quatre jutjatsJordiJosep i Pere, davant el jutge De la Mata. L'expresident Jordi Pujol Soley, la seva dona, Marta Ferrusola i els seus fills PereMarta Mireia estan sent investigats per una jutge de Barcelona per la seva fortuna oculta a Andorra. Oleguer Pujol està sent indagat pel jutge Santiago Pedraz, que analitza els seus negocis immobiliaris i que ha ampliat les indagacions PereJosep i Jordi per haver rebut suposadament comissions de José Manuel Sola, soci de Rodrigo Rato, per la venda d'un hotel a Baqueira per 8,4 milions d'euros. I Oriol Pujol està sota sospita per presumptes suborns i cobrament de comissions en el 'cas ITV'. Tots ells ja han declarat davant els jutges que els investiguen, excepte Oleguer. La família al complet ha quedat en llibertat sense mesures cautelars després de les compareixences judicials.