CDC paga 250.000 euros en un xec perquè el seu tresorer surti de la presó

L'Audiència de Tarragona deixa en llibertat Viloca al no veure risc de destrucció de proves sobre possibles comissions il·legals

El tresorer de CiU, Andreu Viloca, surt del centre penitenciari de Quatre Camins de la Roca del Vallès. / ACN / LLUÍS VILARÓ

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / R. MORALES / BARCELONA / TARRAGONA

El tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i administrador de la fundació convergent CatDemAndreu Viloca, ha sortit aquest dimecres a la tarda de la presó de Quatre Camins (Vallès Oriental) després que la Secció Quarta de l'Audiència Provincial de Tarragona hagi decretat al matí la seva llibertat amb una fiança de 250.000 euros. Fonts de CDC han informat que el partit ha dipositat al jutjat corresponent un xec per aquesta quantitat per cobrir la fiança. Viloca estava en presó preventiva des del 22 d'octubre passat arreu de l'acte que va dictar el jutge del Vendrell (Baix Penedès) que investiga el presumpte pagament de comissions d'una sèrie d'empreses a través de la CatDem. És el denominat 'cas 3%'.

El tresorer de CDC va ser un dels 11 detinguts en l'operació Petrum III que va portar a terme la Guàrdia Civil el 21 d'octubre en qualitat de policia judicial de la investigació que està instruint el jutge del Vendrell Josep Bosch. Viloca està acusat de sis delictes relacionats amb la corrupció i el finançament il·legal del partit: prevaricaciósubornfinançament il·legalalteració de concurs públicfalsedat blanqueig de capitals. La fiscalia tem que Viloca, una vegada en llibertat, pugui destruir proves després que al seu despatx es trobés una trituradora de documents.

RETIRADA DEL PASSAPORT

L'acrte que ha fet públic aquest dimecres l'Audiència de Tarragona respon al recurs d'apel·lació que va presentar l'advocat de Viloca, Xavier Melero, al considerar que no estava justificada la prolongació de l'estada a la presó. La Fiscalia Anticorrupció, en canvi, va sol·licitar en la vista celebrada dimarts mantenir el tresorer a la presó perquè deixar-lo en llibertat podia posar en risc la instrucció del cas per la possible destrucció de proves o la fuga del mateix imputat. L'Audiència ha resolt que, una vegada en llibertat, Viloca haurà de presentar-se davant el jutjat del Vendrell cada dilluns. També li retira el passaport i li prohibeix que surti del territori espanyol. Fonts de la fiscalia han reiterat aquest dimecres que la decisió de l'Audiència posa en perill algunes diligències que s'estan realitzant, sense precisar quines a causa del secret de les actuacions judicials.

Notícies relacionades

L'acte destaca diverses circumstàncies d'"especial rellevància" per argumentar la disposició final de llibertat sota fiança. Recorda que l'inici de la causa es remunta a l'any 2013 ("és a dir, que fa més de dos anys que s'instrueix i investiga els fets denunciats", precisa el text de l'Audiència de Tarragona). A partir d'aquí, el text recalca que els investigadors han pogut accedir a les proves necessàries "per a l'aclariment dels fets" i que, per tant, es "desnaturalitza" la finalitat de la mesura de presó.

ENTRAMAT ORGANITZAT

L'Audiència Provincial treu ferro a la possible destrucció de proves per part de l'imputat, entre altres motius perquè ho podia haver fet abans d'entrar a la presó. No obstant, concedeix part de raó als fiscals Fernando Bermejo i José Grinda pel que fa al risc de fuga de Viloca: "Existeixen indicadors de la concurrència d'un entramat organitzat, entramat amb una àmplia capacitat econòmica, amb contacte amb diferents persones d'especial rellevància, circumstància que unida a la gravetat dels fets denunciats, incrementen exponencialment el risc de fuga" de l'apel·lant.