Unitat per sobre de tot

Rajoy i Sánchez escenifiquen la seva sintonia davant de l'independentisme durant la seva reunió a la Moncloa

"La resposta serà coordinada" entre el PSOE i el PP, assenyala el líder de l'oposició

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la sala de premsa de la Moncloa.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la sala de premsa de la Moncloa. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / PATRICIA MARTÍN / MADRID

Pedro Sánchez ha subratllat aquest dimarts en tot moment, després de reunir-se amb el president del Govern a la Moncloa, el que l'uneix a Mariano Rajoy: la defensa de la unitat d'Espanya i el rebuig a la resolució independentista aprovada dilluns pel Parlament amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. Els socialistes recolzen el recurs del Govern davant el Tribunal Constitucional per anul·lar la declaració secessionista, pas que en principi donarà el dimecres.

A partir d'aquí, l'Executiu i el principal partit de l'oposició esperen que les forces separatistes acatin la resolució de l'òrgan jurisdiccional, però si no ho fan la idea és seguir junts davant el que denominen el “desafiament”. La resposta, ha assenyalat Sánchez, serà “coordinada”. Rajoy ha optat per cedir tot el protagonisme al líder de l'oposició. Després d'aquesta trobada, el president s'ha citat amb el Rey, també per abordar l'actual conflicte.

ABSÈNCIA DE CRÍTIQUES

No hi ha hagut ni un sol retret del secretari general del PSOE a l'actitud del Govern a Catalunya. Enrere han quedat les acusacions que Rajoy era “gasolina per a l'independentisme”.  Però això no significa que els crítiques en aquest assumpte hagin quedat fora de la campanya de les generals del 20 de desembre. En part per la transcendència del moment, i en part pel lloc on ha efectuat les declaracions (la sala de premsa del Palau de la Moncloa, després que Rajoy tingués la deferència de citar-lo a ell, i només a ell, per tractar els passos a fer), Sánchez ha evitat qualsevol atac.

“L'important avui és subratllar els elements de coincidència: el respecte a la legalitat democràtica i el dir 'no' a la ruptura de la societat catalana, davant de l'intent de situar Catalunya fora de la legalitat, que sols provocarà divisió i frustració”, ha assenyalat Sánchez, que ha posat molt èmfasi en la presumpta absència de legitimitat democràtica de la resolució del Parlament, que marca les bases per a l'“inici de la creació de l'Estat català independent”, donat que les forces independentistes van aconseguir el 27 de setembre la majoria en escons, però no en vots.

LA CIMERA DELS BARONS

Imatge d'unitat davant de tot, per tant. No sols entre el Govern i el PSOE, sinó també entre els mateixos socialistes. Dimecres, el secretari general es reunirà amb els presidents autonòmics del seu partit i amb el líder del PSC, Miquel Iceta, per escenificar, de nou, que estan units davant del secessionisme.

Notícies relacionades

L'Executiu, per la seva part, també assenyala que té plena confiança en el PSOE, malgrat que difereix amb els socialistes sobre la resposta a mitjà termini que s'ha d'adoptar, més enllà de l'acció dels tribunals. Sánchez continua advocant per una reforma constitucional de tipus federal. Rajoy, de moment, no es mostra obert a explorar aquesta via. El líder socialista li ha demanat en la trobada passos en aquest sentit, però no ha volgut revelar si el president havia ofert mostres d'estar canviant de criteri. I l'Executiu ha eludit donar la seva versió de la cita. Segons fonts governamentals, han volgut que fos “el dia de Pedro Sánchez”.

“Hem quedat a tenir una comunicació oberta”, ha explicat el líder socialista, que no ha volgut avançar què creu que s'hauria de fer si les forces secessionistes desobeeixen el mandat del Constitucional, cosa a la qual s'han compromès en la resolució del Parlament. El catàleg de mesures és ampli: des de la suspensió dels responsables de la iniciativa independentista (començant per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell) fins a la intervenció de l'autonomia catalana. “No avancem esdeveniments. L'important és que els passos que es facin siguin acordats amb el màxim nombre de forces polítiques, i per descomptat, entre el Govern i el principal partit de l'oposició”, ha afirmat Sánchez.