Podem fitxa Pérez Royo per obrir el candau del 78

El partit de Pablo Iglesias confirma la incorporació del constitucionalista i reforça la seva imatge de solvència amb experts

El constitucionalista Javier Pérez Royo.

El constitucionalista Javier Pérez Royo.

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Podem busca obrir els candaus del 78 amb la màxima solvència i rigor. El partit de Pablo Iglesias reforça la seva proposta estrella per reformar la Carta Magna amb el fitxatge del constitucionalista Javier Pérez Royo, que concorrerà al 20-D com a número tres per la circumscripció de Sevilla. Els rumors corrien des de feia dies, però fonts coneixedores de les converses han confirmat a aquest diari que l'acord definitiu ha arribat en les últimes hores.

Pérez Royo té un reconegut prestigi com a jurista, és catedràtic en dret constitucional i compta amb nombroses distincions com la medalla d'or del Parlament andalús. Amb el seu fitxatge, Podem dota de credibilitat la seva proposta estrella per a les eleccions: una reforma de la Constitució que inclogui el dret a decidir i que sigui simultània a la celebració d'un referèndum vinculant a Catalunya, en què espera que els catalans prefereixin quedar-se a Espanya, construïda com a "país de països" amb respecte a la plurinacionalitat.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, subratlla aquesta idea en el primer comunicat que ha fet públic amb l'anunci del fitxatge. "Per liderar el canvi necessitem comptar amb els millors en cada àmbit i ningú qüestiona que Pérez Royo és una de les persones amb més prestigi en dret constitucional", ha assenyalat. Per la seva part, el jurista ha destacat que el partit al qual s'incorpora és "la palanca" que permetrà "obrir la Constitució als canvis que exigeix la situació avui". Pérez Royo assumeix que la pròxima legislatura serà inevitable aquesta reforma de la Carta Magna, un extrem que fins i tot el president del Govern ha admès en les seves últimes intervencions, malgrat que el PP no portarà aquesta modificació en el programa electoral. "Crec que la meva experiència pot contribuir positivament al procés de canvi constitucional que sens dubte s'obrirà la pròxima legislatura", ha assenyalat.

Notícies relacionades

La reforma proposada per Podem es basa en cinc grans eixos: una nova llei electoral, blindar drets fonamentals, despolititzar la justícia, prohibir les portes giratòries i la corrupció, i garantir el dret a decidir.

Amb la incorporació de Javier Pérez Royo, Podem aprofundeix en l'estratègia de fitxatges de professionals de diferents àmbits per dotar de solvència les seves propostes i guanyar més imatge d'experiència. Fins al moment s'han incorporat a les files liles l'exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) José Manuel Gómez Benítez, la jutge Victoria Rosell i l'excap de l'Estat Major de la Defensa (Jemad), Julio Rodríguez. El partit suggereix que hi haurà noves incorporacions de pes en els pròxims dies.