el debat sobiranista

L'oposició fa front comú contra la resolució de la "república catalana"

C's, el PSC, Sí que es Pot i el PPC llancen durs atacs a Junts pel Sí i la CUP i avisen dels "riscos"

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC no s'han anat amb embuts aquest dimarts i han condemnat amb tota la contundència la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP a favor d'impulsar una "república catalana", text que ha sigut admès a tràmit per la Mesa del Parlament i que els sobiranistes volen votar abans del 9 de novembre. Els quatre partits han avisat de la "il·legalitat" del document i dels "riscos" que implicarà la seva aprovació.

La líder de Ciutadans a la Cambra, Inés Arrimadas, ha qualificat l'acció de Junts pel Sí i de la CUP de "cop a la democràcia" i ha fet una crida per canviar les coses en les eleccions del 20-D, mentre que la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha anunciat que el seu partit farà "una oposició frontal a la proposta i a les seves conseqüències" i ha qualificat la iniciativa del "pitjor error polític i el més greu" des de la instauració de les institucions d'autogovern.

La diputada socialista ha subratllat que del resultat de les eleccions del 27-S no es desprèn que hi hagi un mandat per a una declaració unilateral d'independència perquè la majoria dels ciutadans "no van votar per opcions independentistes". En la seva opinió, el text de Junts pel Sí i la CUP "posa en risc l'autogovern i la unitat civil de Catalunya" i situa la política catalana "en un carreró sense sortida".

"TAPAR LES VERGONYES A MAS I DONAR COARTADA A LA CUP"

No menys directe ha sigut el portaveu de Catalunya Sí que es PotJoan Coscubiela. Els firmants del text han donat la mà a la força de l'esquerra alternativa en les rodes de premsa anteriors perquè s'adhereixi a la resolució, però el diputat ecosocialista ha mostrat un rebuig rotund al text. Ha informat que el seu representante a la Mesa, Joan Josep Nuet, ha votat en contra d'aquesta proposta "trampa", i ha manifestat que l'escrit dels sobiranistes "pretén ocultar la corrupció que envolta CDC, tapar-li les vergonyes a Artur Mas i donar coartada a la CUP" davant una eventual investidura del líder convergent com a president de la Generalitat. "És una resolució tramposa, diu que vol apoderar la ciutadania però nega la celebració d'un referèndum", ha dit.

Coscubiela ha anunciat a més que el seu grup parlamentari presentarà una proposta de resolució alternativa que espera que la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell -a qui ahir van votar cinc diputats de Sí que es Pot-, permeti que també es pugui votar. "Volem que demostri que és la presidenta de tots", ha dit. En aquest text, ha explicat, es reclamarà la convocatòria urgent d'un "referèndum d'autodeterminació" i es reclamaran mesures per combatre la pobresa i l'exclusió social.

"NO QUEDARÀ IMPUNE NI JUDICIALMENT NI POLÍTICAMENT"

Notícies relacionades

El líder parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, s'ha sumat a la duresa dels altres partits de l'oposició. En la línia que ha marcat Mariano Rajoy, ha afirmat que l'acció de Junts pel Sí i la CUP "no quedarà impune ni judicialment ni políticament" perquè la considera una "amenaça a la democràcia". Per aquesta raó, ha anunciat que el seu partit demanarà als serveis jurídics del Parlament que emetin un informe sobre el text proposat i ha anunciat la presentació d'una proposta de resolució "que defensi el compromís per garantir els drets i la igualtat de tots els catalans".

Albiol ha fet una crida als ciutadans per "estar tranquils" davant el que considera una ofensa dels sobiranistes i ha assegurat que la resposta del Govern central "serà proporcional a la gravetat del desafiament democràtic". També ha acusat els nacionalistes de voler tapar un registre (el de la casa dels Pujol) amb un altre registre (el de la proposta de resolució a la Cambra).