CANDIDATURA SOCIALISTA AL 20-D

L'altra confluència

Federalistes d'Esquerres impulsen un manifest que emplaça el PSC, ICV, EUiA i Podem a formar una llista conjunta a la Cambra alta

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, a la sala de premsa de la Cambra baixa.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, a la sala de premsa de la Cambra baixa. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Diverses personalitats han subscrit un manifest en què demanen al PSC, ICV, EUiA i Podem que impulsin una llista conjunta al Senat que serveixi, entre altres coses, per «afrontar el necessari canvi constitucional que permeti el desenvolupament de l'organització territorial de l'Estat»Crida pel Senat és un document impulsat per Federalistes d'Esquerres, i entre els firmants del qual hi ha els politòlegs Joan Botella i Alberto Reig Tàpia, el filòsof Manuel Cruz, l'assagista Jordi Gracia, el jurista Carlos Jiménez Villarejo, el notari Juan José López Burniol, l'exlíder del PSC Raimon Obiols, l'exsecretària general d'Ocupació amb el PSOE Maravillas Rojo i l'economista Francesc Trillas.

«Les eleccions al Congrés dels Diputats del 20 de desembre que ve plantegen grans reptes per al futur de la societat espanyola», diu un text que lamenta que la crisi econòmica i l'«absència» de polítiques públiques hagin suposat una «retallada progressiva dels drets socials». Unes retallades que, segons els firmants, «estan enfonsant el projecte d'una societat cohesionada, i fan necessari que noves polítiques socials governin en el futur».

En paral·lel, el manifest persegueix un segon repte: el «desenvolupament de l'Espanya de les autonomies que, a mig camí d'una fórmula de govern federal, requereix canvis en profunditat en l'actual Constitució que permetin l'organització territorial de l'Estat». I en aquest sentit, reclamen que la reforma serveixi per «acordar clarament les competències transferides, millorar el finançament de les autonomies, promoure la diversitat de les llengües de l'Estat i de les seves cultures, i defensar el respecte a les diferències i la lleialtat entre tots els seus governs».

Notícies relacionades

Per tot això, els promotors del document consideren que «només una clara aposta d'esquerres i federal pot produir el canvi necessari en les pròximes eleccions», i insten, en conseqüència, els partits d'esquerres a presentar una candidatura única al Senat des de Catalunya. Una mena de confluència per a la Cambra alta que intentaria perpetuar la tradicional unió de les esquerres catalanes al Senat, batejades amb el nom d'Entesa.

Aquest document arriba en plenes negociacions entre ICV-EUiA, Podem i Barcelona en Comú per forjar una candidatura conjunta al Congrés dels Diputats, que encapçalaria l'historiador Xavier Domènech.