Soldadura per a l'oposició

El pacte de JxSí i la CUP provoca que C's, el PSC i el PP tornin a fer pinya contra els sobiranistes

Sí que es Pot intenta anar més per lliure, però també repudia la resolució

’No’ a la proposta 8 Joan Coscubiela i altres diputats de Sí que es Pot, ahir, al Parlament.

’No’ a la proposta 8 Joan Coscubiela i altres diputats de Sí que es Pot, ahir, al Parlament. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Després es veuran els matisos, però en la part essencial, en la qüestió clau, els partits de l'oposició (se n'ha d'excloure la CUP) van fer ahir una pinya contra la resolució independentista plantejada per Junts pel Sí (JxSí) i la força que encapçala Antonio Baños. Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC van carregar amb tota la rotunditat contra el document, van avisar dels «riscos» que implica i van criticar els sobiranistes per deixar de costat els que no combreguen ni amb la independència ni amb un procés de ruptura de manera unilateral.

A la tarda, el grup taronja, els socialistes i els populars van obrir converses per plantejar en la reunió de la Mesa d'aquest dimecres que es reconsideri l'admissió a tràmit del document de JxSí i la CUP. També perquè els serveis jurídics del Parlament emetin un informe que avaluï la legalitat de l'escrit.

En funció del que passi en aquesta sessió de l'òrgan de control, on el grup d'Artur Mas té majoria absoluta, els tres partits negocien la possibilitat de formular una proposta com a esmena de substitució del text sobiranista perquè sigui votada en el mateix ple. Aquest pas més enllà dels independentistes va soldar la seva aliança després que acabessin enredats en el seu primer intent, el de l'Acord pel Pluralisme, que va quedar en no res.

La duresa en la reacció va ser unànime. Inés Arrimadas (Ciutadans) va parlar de «cop a la democràcia»; Eva Granados (PSC), de l'«error més greu» des de la reinstauració de l'autogovern i d'una decisió que contravé el resultat del 27-S, on la majoria de ciutadans «no van votar per opcions independentistes», i Xavier García Albiol (PPC) va avisar que no es quedaran «de braços plegats».

Notícies relacionades

Els populars es van trobar amb una carta sobrevinguda. El seu líder seguia esfullant la margarida per designar el portaveu, i aquesta dilació li podria servir ara per posposar la votació de l'escrit sobiranista. Té fins al dijous 5 de novembre per donar un nom. Si esgota el termini, la junta de portaveus que aprova l'ordre del dia no es podria reunir fins al divendres 6, fet que obligaria a celebrar el ple en cap de setmana si es vol fer abans de la votació d'investidura del dia 9.

Coscubiela i Forcadell

Pel que fa a Sí que es Pot, JxSí i la CUP els van invitar a adherir-s'hi, i més després que cinc dels seus diputats votessin a favor de Carme Forcadell com a presidenta del Parlament. Tot i així, el portaveu, Joan Coscubiela, va repudiar el text perquè només pretén «tapar les vergonyes de Mas i donar coartada a la CUP per investir-lo» i va lamentar que es vagi pel dret sense consultar el poble. Per això, va anunciar una proposta alternativa que demani un «referèndum urgent».