investigació d'una trama de corrupció

Pedraz imputa tres fills més de Pujol en la causa d'Oleguer

Investiga si els diners que manegen provenen del compte obert per l'expresident

El jutge busca dades per enviar aquest procés al seu col·lega De la Mata

Jordi, Josep, Pere i Oleguer Pujol Ferrusola.

Jordi, Josep, Pere i Oleguer Pujol Ferrusola.

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Pas a pas, la justícia va reunint proves per poder acreditar que la família Pujol ha funcionat com un clan que controlava els diners que l'expresident tenia amagats a Andorra. El jutge Santiago Pedraz ha ampliat la investigació iniciada contra el germà petit dels Pujol, Oleguer, a tres germans més, Jordi, Josep i Pere, pels delictes de tràfic d'influències i falsedat.

La nova peça, que ha sigut declarada secreta, es va obrir a instàncies de la fiscalia anticorrupció, que va descobrir que els quatre germans són titulars de comptes a Andorra. A més, s'ha constatat que tots quatre han rebut pagaments de José Manuel Sola, soci de l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, per import de 100.000 euros sense que hi hagi «cap negoci que justifiqui aquests diners». Per això, els investigadors sospiten que es tracta d'un pagament de comissions.

COMPTE A ANDORRA / Fonts de la investigació van explicar que Oleguer Pujol és titular des de fa molts anys d'un compte a Andorra que ha anat incrementant a poc a poc el saldo. Per això, s'ha demanat la col·laboració del principat per esbrinar l'origen d'aquests diners i també el seu destí, perquè han pogut ser usats en set operacions immobiliàries que Pedraz investiga.

Aquestes fonts van assenyalar que les noves indagacions busquen apuntalar les proves que acreditaran que els Pujol funcionaven com un clan i que el compte desvelat per l'expresident no obeeix únicament a l'herència de Florenci Pujol, sinó que amaga les comissions que ha percebut, entre altres, Jordi Pujol Ferrusola, com ha acreditat el jutge José de la Mata, que té dades que indiquen que diversos empresaris  van pagar comissions al primogènit a canvi d'adjudicacions públiques.

Els investigadors sospiten que la resta dels germans imputats també han percebut comissions. Així que el jutjat rebi les proves que acreditin aquesta hipòtesi, el jutge remetrà aquesta causa a De la Mata, que també està a l'espera de rebre la investigació iniciada a Barcelona contra Jordi Pujol Soley; la seva dona, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills, Marta, Mireia i Pere.

La fiscalia anticorrupció vol acumular a l'Audiència Nacional la causa contra els Pujol perquè Andorra només coopera en la investigació per delictes de corrupció i no per delictes fiscals, que són els que s'investiguen a Barcelona.

Notícies relacionades

ELS NEGOCIS / Pedraz va imputar Oleguer Pujol i el seu soci Luis Iglesias pels delictes de blanqueig de capitals i delicte fiscal l'any passat. Les seves activitats a la societat Drago estan sota sospita després que l'Agència Tributària afirmés que havia trobat «elements de defraudació tributària que tenen rellevància criminal». A través d'aquesta societat es van gestionar actius com ara edificis comercials, terrenys a Melilla, vivendes, centres turístics, 1.152 oficines del Banco Santander i tres seus del grup Prisa.

El jutge busca l'origen dels diners després de descobrir que la compra d'un hotel a Canàries per import de 8 milions d'euros s'hauria pagat amb fons procedents del paradís fiscal de les Illes Verges.