ELS EMPRESARIS DETINGUTS

Xavier Tauler, amic de la infància de Pujol júnior

A més del conseller delegat de Copisa, la Guàrdia Civil ha detingut cinc empresaris més, entre ells els administradors de Rogasa i el Grup Soler

Xavier Tauler a l’Audiència Nacional declarant davant el jutge Ruz, en una foto d’arxiu.

Xavier Tauler a l’Audiència Nacional declarant davant el jutge Ruz, en una foto d’arxiu.

2
Es llegeix en minuts

Entre els detinguts aquest dimecres en el marc de l'operació Petrum III, que investiga possibles comissions a la fundació vinculada a CDC, CatDem, hi ha directius d'empreses constructores adjudicatàries d'obra pública de la Generalitat. A més del tresorer de Convergència, Andreu Viloca; del director general d'Infraestructures de Catalunya, Josep Antoni Rosell; i de dos administratius del departament financer de CDC, han sigut arrestats sis empresaris: el conseller delegat de Copisa, Xavier Tauler; Juan Luis Romero, de Rogasa; Jordi Soler, del Grup Soler; Sergio Lerma, d'Oproler; Josep Manel Bassols, d'Oproler; i Antoni García Bragado, de TEC4.

XAVIER TAULER

Xavier Tauler també s'ha vist esquitxat en la causa que investiga el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata sobre les presumptes irregularitats comeses per Jordi Pujol FerrusolaJordi Pujol Ferrusola.

Després de més de 25 anys a Copisa, Tauler és conseller delegat d'una de les grans constructores catalanes adjudicatària habitual de la Generalitat. Segons informacions publicades per diferents mitjans de comunicació, aquesta constructora és l'empresa que, després del grup Agbar, més diners ha donat a les fundacions de Convergència, havent pagat 1,06 milions d'euros a CatDem Barcelona Fòrum entre els anys 2008 i 2013.

Amic de la infància de Pujol Ferrusola, va declarar a l'Audiència Nacional davant el jutge Pablo Ruz --que va dirigir la investigació abans que De la Mata agafés les regnes del jutjat-- que va contractar Pujol de "forma verbal".

JUAN LUIS ROMERO GAMERO

Juan Luis Romero Gamero és l'administrador de Rogasa, una de les empreses relacionades presumptament amb el 'cas 3%'. A més, és administrador de Rehac SA i, segons va publicar 'El País', ha sigut adjudicatària d'obra pública per part de la Generalitat i ajuntaments dirigits per Convergència.

JORDI SOLER

Jordi Soler és l'amo del Grup Soler, un dels principals donants a les dues fundacions de Convergència els últims anys (590.000 euros). Els últims anys, el Govern i consistoris convergents han adjudicat a aquest grup desenes d'obres públiques. Entre les obres, hi ha la construcció d'un centre cívic a Sant Fruitós de Bages (Barcelona), municipi al qual la Guàrdia Civil també ha anat aquest dimecres per requerir documentació. Segons la investigació, l'obra del centre cívic va ser adjudicada a una UTE dominada pel Grup Soler el febrer del 2009 per 1,13 milions d'euros. Poc després, l'UTE va fer una donació pel 3% del projecte (34.000 euros) a CatDem.

SERGIO LERMA

Sergio Lerma és un home amb càrrecs en diverses empreses, entre elles és directiu d'Oproler, constructora presumptament relacionada amb Convergència pel 'cas 3%'. Lerma figura personalment en la llista de donants a les fundacions de Convergència a l'haver contribuït amb 13.500 euros a la Fundació Barcelona Fòrum l'any 2010, segons 'El País'. Lerma presideix en l'actualitat tres empreses més relacionades amb la construcció i el sector immobiliari.

JOSEP MANEL BASSOLS

Notícies relacionades

Josep Manel Bassols és exalcalde d'Anglès i ara regidor de l'ajuntament. Va estudiar arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya i és propietari d'un estudi d'arquitectura, construcció i promoció. Des de l'any 2011 és delegat de Catalunya de la constructora Oproler. Bassols està casat amb la jutge Núria Bassols, que va arxivar el 2013 la causa contra el diputat autonòmic de CiU i regidor a Badalona Ferran Falcó pel 'cas Adigsa'.

ANTONIO GARCÍA BRAGADO

Antonio García Bragado és administrador de diverses empreses constructores i de serveis, entre elles TEC4, una de les societats que figuren en la llista de donants a les fundacions vinculades a CDC. Hauria donat 50.000 euros el 2012 a CatDem.