PROPOSTES CARA A LES GENERALS

Ciutadans deixarà l'opció que les autonomies usin el copagament

La formació és partidària de permetre aquesta mena de finançament en el cas dels "serveis addicionals"

Ciutadans matisa la seva proposta de copagament. Asseguren que els serveis bàsics es finançaran mitjançant un fons comú. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts

El coordinador del programa econòmic de Ciutadans, Luis Garicano, ha assegurat aquest dimecres a Madrid que no creu en el model de copagament per finançar els serveis bàsics d'educació i sanitat, però s'ha mostrat partidari de deixar la porta oberta perquè l'usin les autonomies per sufragar "serveis addicionals".

Garicano ha afirmat que la posició de Ciutadans és "molt clara" i sosté que la forma de finançar els serveis bàsics han de ser els impostos, i ha afegit que el seu partit no creu en copagaments perquè, en alguns casos, no preserven la igualtat a l'obligar persones amb menys mitjans a pagar igual que les que tenen més recursos. El partit taronja considera necessari arribar a un pacte nacional per establir el catàleg de serveis bàsics, per un fons comú per garantir la igualtat de tots els espanyols i per donar llibertat a les comunitats perquè financin com considerin els serveis addicionals.

"HARMONITZACIÓ" DELS SERVEIS

Ha apostat per una "harmonització" a tot el territori i perquè hi hagi una "ambiciosa" cartera de serveis mínims en sanitat i una educació pública gratuïta i de qualitat per a tots els espanyols amb independència d'on resideixin. Garicano ha subratllat que "en absolut" plantejarien copagaments de batxillerat, perquè forma part dels serveis essencials, i que si les universitats canviessin el finançament hauria de ser garantint l'accés de tots els ciutadans i amb més beques.

Notícies relacionades

Ciutadans està pendent de presentar la seva reforma de la Constitució. Serà el 7 de novembre vinent a Cadis. Entre les modificacions que proposa, el partit plantejarà definir molt bé les competències de cada nivell d'administració i el seu finançament.