INCORPORACIÓ CONTROVERTIDA

El PSOE andalús evita recolzar Sánchez pel fitxatge de Lozano

L'arribada de l'exdiputada d'UPD provoca un incendi intern al partit

Irene Lozano atén els mitjans de comunicació, ahir, a les portes del Congrés dels Diputats.

Irene Lozano atén els mitjans de comunicació, ahir, a les portes del Congrés dels Diputats. / EFE / JAVIER LIZÓN

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

El PSOE feia temps que estava tranquil, però el flamant fitxatge de l'exdiputada d'UPD Irene Lozano ha incendiat el partit a només dos mesos de les generals del 20 de desembre. L'aposta del líder i candidat, Pedro Sánchez, per una dirigent que fins ara havia criticat amb duresa les sigles a les quals se suma com a independent va provocar ahir que els poderosos socialistes andalusos no recolzessin la decisió. El seu secretari d'Organització, Juan Cornejo, es va absentar de la votació prèvia de la llista de Madrid, la circumscripció en què concorrerà Lozano, per deixar patent el seu malestar. Cornejo va acusar Lozano d'«insultar» els andalusos en les seves declaracions sobre el «cortijo», en relació amb el cas dels ERO fraudulents.

Desplaçant la persona anunciada per a aquest lloc -la secretària d'Ocupació, Luz Rodríguez, que concorrerà per Guadalajara-, Lozano ocuparà el quart lloc de la llista més rellevant, la de Madrid. La incorporació de l'excompanya de files de Rosa Díez incendia el comitè federal que avui aprovarà les llistes, perquè el malestar als territoris és ampli. El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va reclamar a Lozano que demani perdó «als socialistes ofesos»

TRAJECTÒRIA

Lozano -que es va enfrontar a Díez arran dels mals resultats del seu antic partit en les europees, després va defensar la suma amb Ciutadans i per últim, al juliol, va intentar sense èxit liderar UPD- no s'incorpora al PSOE com una aspirant parlamentària més a les generals del 20 de desembre. Formarà part del comitè d'experts que redactarà el programa electoral, com a encarregada de regeneració democràtica. El fet que s'hagi destinat una àrea tan sensible a algú no vinculat al partit també genera malestar. «Llança el missatge que no som prou capaços, que ha de venir algú de fora, algú que ens ha atacat durant quatre anys, a donar-nos lliçons», assenyala un dirigent.

Notícies relacionades

La nova aposta del PSOE va renunciar ahir al seu escó per UPD. «El que importa menys són les sigles; el que acredita la meva posició és la feina que he fet». va dir Lozano, per a qui el seu fitxatge mostra que el projecte de Sánchez és «seriós i creïble».

El seu antic partit, mentrestant, la va titllar de «paràsit polític» i va difondre un vídeo en què una dona demana «un escó» en una fruiteria. «Que els vagi bé fora de la política», va contestar Lozano, furgant en les males expectatives d'UPD, liderat per Andrés Herzog, que la va derrotar fa només tres mesos.