mirador

L'oportunitat de Pedro Sánchez

2
Es llegeix en minuts

El que ha passat de més rellevant de cara a les eleccions legislatives del 20 de desembre vinent és la ruptura definitiva entre Podem i Izquierda Unida per formar una coalició. Pablo Iglesias volia incorporar Alberto Garzón a les seves llistes sense arribar a un acord general amb la formació hereva del vell PCE. El més beneficiat de les desqualificacions mútues i de la lluita electoral que es produirà en l'anomenada esquerra alternativa és el PSOE. Podem fa molts mesos que va a la baixa en cada nova enquesta, i ja apareix al darrere de Ciutadans, mentre IU repunta una mica. El vot útil per fer fora  Mariano Rajoy de la Moncloa se l'emportarà Pedro Sánchez. També a Catalunya, després del fracàs de la coalició Sí que es Pot el 27-S, el PSC consolida la seva primacia en el centreesquerra. Quan falten només 70 dies per a les eleccions generals, els socialistes tenen una oportunitat de vèncer el PP si cenyeixen el seu missatge a allò que realment importa als ciutadans i eviten perdre's en tortuoses polèmiques com la de la quota basca.

La reforma constitucional centrarà una part substancial del debat en les pròximes setmanes. El PSOE parteix de l'avantatge respecte als altres que té una posició ben definida a Granada, acordada amb el PSC i consensuada per totes les federacions, particularment amb l'andalusa. No té cap necessitat d'anar més enllà, perquè no es tracta d'escriure la Constitució abans del 20-D. Tampoc ha d'entrar en discussions essencialistes al voltant de conceptes esmunyedissos com nació. Si cada líder autonòmic es posa a opinar sobre la qüestió territorial, com ha fet el president valencià Ximo Puig, el PSOE corre el risc que la seva proposta federal sigui vista com a insegura. A més a més, la reforma constitucional tampoc excita gaire el seu electorat, segons l'últim baròmetre del CIS, i només serà possible si, mentrestant, no es converteix en una arma electoral que enfronti en excés socialistes amb populars, ciutadans i podemistes.

Notícies relacionades

Per això, Sánchez hauria de centrar-se a explicar bé l'agenda socialdemòcrata, particularment la reforma fiscal i laboral. A Espanya hi ha marge per recaptar més. Estem vuit punts per sota de la mitjana europea. Això significa uns quants milers de milions a l'any, que poden servir per garantir tant el sistema de pensions, que s'ha de revisar amb consens en el Pacte de Toledo, com per reparar el mal que ha patit la sanitat pública a causa de les retallades.

La reforma laboral del PP ha sigut una duríssima garrotada als drets dels treballadors, perquè ha fet augmentar les desigualtats i la desprotecció social. L'economia espanyola no pot funcionar amb un 22% de treballadors pobres. No hi ha varetes màgiques davant el desafiament del constant canvi tecnològic. Però Pedro Sánchez té una oportunitat si sap transmetre la idea que a Espanya hi ha futur. També per als joves.