Sánchez acusa Rajoy de "posar en risc Espanya" amb els Pressupostos

El PSOE demana la compareixença urgent del president perquè expliqui l'esmena de la Comissió Europea als comptes de l'any que ve

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Pedro Sánchez, que fa mesos que argumenta que l'eix conductor del Govern de Mariano Rajoy és "la mentida", s'ha servit aquest dimarts de la recent esmena de la Comissió Europea (CE) als Pressupostos Generals de l'Estat de l'any que ve per apuntalar la seva tesi. "Ahir la Comissió Europea ens va donar la raó a aquells que critiquem aquests pressupostos precipitats. La Comissió ha fet una esmena a la totalitat als pressupostos, clavant un sever revés a la credibilitat del nostre país i posant en risc la seva estabilitat. Són propaganda. És evident que el senyor Rajoy menteix i ell ho sap", ha assenyalat aquest dimarts el candidat socialista.

Dilluns passat, l'organisme comunitari va assenyalar en un dictamen que els comptes públics (els cinquens de Rajoy en la legislatura, cosa sense precedents, aprovats pel Govern tot i que el 20 de desembre hi ha eleccions generals) no serviran per complir els objectius de dèficit d'aquest any i el que ve. El desfasament implicaria un ajust de 10.000 milions d'euros, sosté Brussel·les. Hores després, des de Nova York, on presidirà la reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, el cap de l'Executiu va assegurar que Espanya compliria amb la reducció del dèficit pactada i fins i tot va suggerir que la CE s'equivocava en el seu diagnòstic. "En alguna ocasió qui s'ha equivocat ha sigut la Comissió Europea", va dir el líder del PP.

RENDICIÓ DE COMPTES

Però aquestes explicacions no són suficients per al PSOE. Sánchez ha anunciat que el seu partit reclamarà aquest dimarts la compareixença urgent de Rajoy perquè reti comptes de l'esmena portada a terme per Brussel·les a uns pressupostos que els socialistes sempre han considerat "electoralistes" i que encara s'han de votar dues vegades al Parlament: una al Senat, aquest mateix dimarts, i una altra, ja definitiva, al Congrés la setmana que ve.

"Rajoy està perjudicant la imatge d'Espanya, i això és perillós per a l'estabilitat econòmica del nostre país. Aquest és un motiu més per canviar de Govern el 20 de desembre. Després de quatre anys de retallades salvatges i de creixement explosiu del nostre deute públic, ¿com és possible que Espanya no hagi complert els objectius de dèficit que ells mateixos han pactat amb Brussel·les? La causa és la reforma laboral, el rescat financer i la reforma fiscal. Els espanyols estem pagant un alt preu per les mentides de Rajoy", ha continuat el cap de l'oposició.

LA CAMPANYA

Notícies relacionades

A poc més de dos mesos dels comicis, el PSOE ha entrat de ple en fase electoral. El mateix Sánchez ha inaugurat aquest dimarts l'espai, bàsicament un 'call center', des d'on els socialistes mobilitzaran militants, simpatitzants i possibles votants. Al mateix temps, la façana de la seu central del partit, a carrer de Ferraz de Madrid, ha aparegut renovat amb dues grans lones amb la imatge del candidat (una mostra més que la campanya serà molt personalista) i el lema 'El canvi que uneix i el símbol del puny i la rosa'.

"La finalitat és traslladar un triple missatge: que tot el PSOE --començant pel seu candidat-- està al carrer, com un partit viu i molt present entre els ciutadans; que som el canvi que uneix a tothom, amb un projecte majoritari que donarà pas a un nou govern; i que els socialistes no només aspirem a guanyar, sinó que a més estem preparats per aconseguir-ho i recuperar així les oportunitats perdudes en aquesta legislatura", expliquen els socialistes.