ENQUESTA DEL CIS

Els espanyols prefereixen un pacte PSOE-Podem a altres opcions

La immigració torna a aparèixer entre les vuit primeres preocupacions

Javier Lambán (PSOE) presideix Aragó al pactar amb Podem i CHA.

Javier Lambán (PSOE) presideix Aragó al pactar amb Podem i CHA. / EFE / JESÚS DIGES

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA
MADRID

Espanya es va veure abocada en les eleccions celebrades al mes de maig a una etapa sense majories clares en autonomies i ajuntaments, un desenllaç que en principi es repetirà en les generals del dia 20 de desembre, i de totes les opcions de pactes possibles, la preferida per la majoria dels ciutadans consisteix en un acord entre els socialistes i Podem, segons es desprèn de l'últim sondeig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que es va donar a conèixer ahir. L'estudi esmena l'opció que veu amb més bons ulls el PSOE, la direcció del qual encoratja la idea d'un pacte amb Ciutadans, però és el PP qui queda en pitjor lloc.

L'organisme públic va portar a terme el treball postelectoral entre el 27 de maig i el 23 de juny, just després que tinguessin lloc els comicis i abans que els acords a les comunitats haguessin arrencat. Però els ciutadans donen suport a les aliances entre els partits liderats per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias que es van donar després de la cita amb les urnes, cosa que dóna pistes de les seves preferències en les imminents generals i mostra que la societat no es mostra en principi permeable al discurs del PP d'alertar contra aquests acords.

Notícies relacionades

Al País Valencià, el pacte entre el PSOE, Podem i Compromís, que és el que finalment es va produir, apareix ratificat pel 21% dels consultats, davant del 15% de partidaris d'una aliança entre el PP i Ciutadans. A Aragó, la suma de PSOE, Podem i CHA té el suport del 35% dels ciutadans. A Castella-la Manxa, l'acord entre les forces de Sánchez i Iglesias convenç el 38%. El dictamen ni tan sols és diferent a les comunitats on el PP va arribar al govern. A Madrid, el 29% dels ciutadans preferien un pacte entre socialistes i morats (impossible, tenint en compte el nombre d'escons que tots dos van aconseguir), mentre que l'acord que finalment es va segellar, entre el PP i Ciutadans, solament obté el suport del 20%. A Múrcia, on el popular Pedro Antonio Sánchez va quedar a un sol escó de la majoria absoluta, l'escenari és similar.

LES PREOCUPACIONS / El CIS també pregunta pels problemes ciutadans, i encara que aquí l'atur i la corrupció continuen situats al davant, la immigració apareix per primera vegada en anys entre les deu primeres preocupacions. Amb un 7,7%, ocupa el vuitè lloc, cosa que s'explica en part perquè l'organisme va elaborar en aquest cas l'estudi a principis del mes de setembre, en plena crisi dels refugiats sirians. El baròmetre, finalment, torna a mostrar que l'optimisme econòmic del Govern central  no cala en la societat.