LA DISCIPLINA PRESSUPOSTÀRIA EUROPEA

Rajoy replica a Brussel·les: "Espanya no incomplirà el dèficit"

El president manifesta el seu desacord amb la UE i apunta que "en alguna ocasió qui s'ha equivocat és la Comissió Europea"

Davant el 20-D, assegura que "la societat espanyola ha fet un gran esforç i ara no podem tirar tot aquest esforç per la finestra"

El president recorda que en alguna ocasió ha sigut Brussel·les qui s’ha equivocat en les seves previsions. / EFE / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NUEVA YORK

La guerra de perspectives econòmiques entre la Moncloa i la Comissió Europea ha viatjat amb Mariano Rajoy a Nova York. Acabat d'aterrar a la ciutat, on ha viatjat per presidir una reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, on Espanya ocupa aquest mes la presidència rotatòria, el president espanyol ha assegurat aquesta matinada que "Espanya no incomplirà el dèficit".

En unes breus declaracions a l'arribar al seu hotel, negava així les previsions de Brussel·les, que, després de qualificar "d'optimistes" els comptes preparats per Madrid, ha elevat al 4,5% la previsió de dèficit per a aquest any (davant el 4,2% que calcula el Govern popular) i al 3,5% la del 2016 (davant el 2,8%), i ha instat a modificar els pressupostos de l'any que ve.

"Des que nosaltres vam assumir la responsabilitat de governar, hem complert sempre el dèficit", ha replicat Rajoy, i ha subratllat que "en alguna ocasió qui s'ha equivocat és la Comissió Europea". "Probablement estaven pensant en altres èpoques en què ens desviàvem fins a tres punts --ha dit en referència al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero--, però jo estic molt tranquil i els espanyols també. Espanya ha recuperat activitat econòmica, Espanya està recuperant ocupació, i tot això fa que estiguem augmentant la recaptació i per tant tenim a l'abast complir el dèficit".

RAJOY TREU PIT

Quan se li ha recordat llavors que Espanya és el país de l'OCDE amb més atur juvenil, el president del Govern ha recorregut a dades del Fons Monetari Internacional. "L'any 2012 érem el malalt d'Europa i l'any 2015 tothom ens posa com a exemple fonamentalment per les reformes que hem fet --ha argumentat--. Europa, segons l'FMI, creixerà l'1,5% i Espanya el 3,1%, és a dir, més del doble, molt més que Alemanya, que França, que Itàlia i que les grans economies".

A continuació, ha assegurat que "Espanya és el país de la Unió Europea que està creant més ocupació, amb molta claredat, i és el país que crea més ocupació juvenil", cosa que, ha afirmat, "ha de ser el gran objectiu per al futur". "Si no canviem la política econòmica, podem crear dos milions de llocs de treball en els pròxims quatre anys i la situació estarà molt millor".

EN PRECAMPANYA

Notícies relacionades

Aquest missatge apel·lant a la continuïtat del Govern del Partit Popular també l'ha repetit quan se li ha preguntat per les declaracions del líder de Ciutadans, Albert Rivera, en què aquest havia dit: "No hem muntat tot això perquè Rajoy sigui president". Rajoy ha replicat que "a part de seguir governant", es dedicarà "a intentar convèncer els espanyols que és bo per al nostre país que el projecte del Partit Popular continuï. Hem agafat un país en una situació a un pas de la fallida, en una situació d'amenaça clara i seriosa d'un rescat. La societat espanyola ha fet un gran esforç i ara no podem tirar tot aquest esforç per la finestra i tornar enrere".

Abans de respondre a aquestes tres preguntes, Rajoy havia definit a grans trets les prioritats d'Espanya durant el mes de presidència del Consell de Seguretat, òrgan en què aquest any i el vinent ocupa un dels deu seients reservats per a membres no permanents. Allà aquest dimarts presenta i espera l'aprovació unànime d'una resolució sobre dona, pau i seguretat que n'actualitza una de fa 15 anys. La meta és protegir la dona en situacions de conflicte però també buscar que tinguin més paper tant en la prevenció i resolució de conflictes com dins de la mateixa ONU i dels països membres.

Temes:

Mariano Rajoy