Felip VI al Parlament Europeu: "Comptin amb una Espanya unida"

El monarca espanyol insisteix, en el seu primer discurs davant l'Eurocambra, que la Unió Europea s'ha fet "a base de sumar, no de dividir"

El rei Felip VI visita el Parlament europeu i defensa la unitat d’Espanya i una Europa forta i solidària. / periodico

1
Es llegeix en minuts

En la seva primera intervenció com a monarca davant el Parlament Europeu, el rei Felip VI ha assegurat que la Unió Europea pot tenir "la seguretat de poder comptar amb una Espanya unida i orgullosa de la seva diversitat". A més, ha assenyalat que "Europa s'ha construït sobre la voluntat de sumar i no de restar; d'unir i no de dividir". "Sóc europeu perquè sóc espanyol", ha recalcat.

Encara que en cap moment de la seva al·locució ha fet menció explícita al repte sobiranista a Catalunya, les dues declaracions de Felip VI han sigut interpretades per la premsa nacional i estrangera en clau de missatge sobre el procés català. En realitat, totes les mirades estaven posades en el que el Monarca pogués dir sobre Catalunya --encara que fos de forma velada-- davant el més gran fòrum polític europeu.

En aquesta clau s'interpreta també la reunió informal que al migdia el Rei celebrarà amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i amb el president francès, François Hollande.

El contingut del discurs no ha agradat als eurodiputats nacionalistes. Així, s'ha pogut veure com el convergent Ramon Tremosa, entre altres, ni s'ha aixecat ni ha aplaudit el discurs del Monarca.

El Monarca ha vist com, just començar el seu discurs, els diputats d'Esquerra Plural abandonaven l'hemicicle.

Notícies relacionades

El president del Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz, havia convidat el rei Felip VI a intervenir en la sessió plenària per commemorar el 30è aniversari de l'ingrés d'Espanya a la Unió Europea.

La d'aquest dimecres ha sigut la primera ocasió que Felip VI es dirigeix al Parlament Europeu, precedida per les dues anteriors intervencions del seu pare, Joan Carles I, el 1986 i el 1998.